ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Η ΛΑΣΥ για τις αλλαγές στον Κλεισθένη: «Τοπική Διοίκηση ακόμα πιο «φιλική» στα επιχειρηματικά συμφέροντα και πιο εχθρική για το λαό»
Η ΛΑΣΥ για τις αλλαγές στον Κλεισθένη: «Τοπική Διοίκηση ακόμα πιο «φιλική» στα επιχειρηματικά συμφέροντα και πιο εχθρική για το λαό»

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης:

Οι αλλαγές που έγιναν μέσα στον Αύγουστο και αφορούν την Τοπική Διοίκηση δείχνουν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης της ΝΔ σε αυτόν τον τομέα. Ο σχεδιασμός αυτός βασίζεται σε προηγούμενες παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στον «Κλεισθένη», επιβεβαιώνοντας ότι και εδώ, η ΝΔ βρήκε στρωμένο το έδαφος για να πάει ένα βήμα πιο πέρα την αντιλαϊκή επίθεση, κάνοντας την Τοπική Διοίκηση ακόμα πιο «φιλική» στα επιχειρηματικά συμφέροντα και επομένως πιο εχθρική για το λαό, τα δικαιώματα και τις ανάγκες του.

Οι αλλαγές αυτές ακυρώνουν την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία των εκλογών του Μάη αφού αλλοιώνουν το αποτέλεσμα ενισχύοντας επί της ουσίας τις παρατάξεις του εκάστοτε Δημάρχου ή Περιφερειάρχη.
Στην πραγματικότητα, αυτό που προωθούν με τις μεταρρυθμίσεις τους όλες οι κυβερνήσεις, είναι η καλύτερη προσαρμογή των λειτουργιών των Δήμων και των Περιφερειών – ως μέρος της κρατικής μηχανής – στην στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Πιο συγκεκριμένα οι ρυθμίσεις αυτές:

Θεσμοθετούν τη σύμπραξη παρατάξεων με στόχο «τη διακυβέρνηση» με κορμό την παράταξη του εκλεγμένου δημάρχου ή περιφερειάρχη, και στη βάση αυτής της νέας πλειοψηφίας διαμορφώνεται και το σύστημα της διοίκησης . Αυτή η σύμπραξη δηλώνεται με την έναρξη της θητείας και δεν μπορεί να ανακληθεί καθ’ όλη τη διάρκειά της!

Δίνουν απόλυτη πλειοψηφία στα όργανα διοίκησης των Δήμων και των Περιφερειών, δηλαδή στην Οικονομική Επιτροπή, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και σε Νομικά Πρόσωπα, στην παράταξη του δημάρχου και του περιφερειάρχη. Ταυτόχρονα μεταφέρονται σε αυτά τα όργανα σειρά από αρμοδιότητες που ήταν στην ευθύνη του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου! Για παράδειγμα, στην Οικονομική Επιτροπή, ένα όργανο με απόλυτη πλειοψηφία της παράταξης του δημάρχου, περνούν η ευθύνη για τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων προσωπικού και την προσφυγή ή μη σε ένδικα μέσα, η δυνατότητα διαγραφής χρεών και προσαυξήσεων, η διευκόλυνση μεγαλοοφειλετών με χρέη άνω των 150.000 ευρώ, η απόφαση για την απευθείας χρηματοδότηση κοινωφελών δημοτικών επιχειρήσεων, η παραχώρηση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού του δήμου, η έγκριση να θέτουν αντίτιμο σε μια σειρά από υπηρεσίες του δήμου.

Προσαρμόζουν τη διαδικασία κατάρτισης και ψήφισης τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού, επιχειρώντας να εξοβελίσουν την πολιτική αντιπαράθεση και την έκφρασή της και με την αρνητική ψήφο απέναντι στις οποιεσδήποτε προτάσεις κατατίθενται είτε από τη δημοτική ή περιφερειακή αρχή είτε από άλλες δυνάμεις. Πιο συγκεκριμένα, επιβάλλουν στις παρατάξεις ως διαδικασία την κατάθεση ολοκληρωμένης αντιπρότασης για το Τεχνικό Πρόγραμμα και για τον Προϋπολογισμό, για θέματα που αφορούν φόρους και τέλη. Και μάλιστα θα πρέπει αυτή η αντιπρόταση να έχει τη γνώμη των υπηρεσιών του δήμου ή της Περιφέρειας (Τεχνικής και Οικονομικής Υπηρεσίας) για το αν και κατά πόσο είναι υλοποιήσιμη και σύμφωνη με τις κατευθύνσεις του υπουργείου Εσωτερικών. Η ίδια απαράδεκτη διαδικασία ακολουθείται και για την επιχειρηματική «αξιοποίηση» της δημοτικής ακίνητης περιουσίας, που δρομολόγησε με τον «Κλεισθένη» η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θεσμικά και με όρους Υπερταμείου, δηλαδή με κατεύθυνση την παραχώρηση ή τη συνέργεια με επιχειρηματικούς ομίλους. Κάτι που σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ως πρώτη προτεραιότητα.

Μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έγινε πολύ συζήτηση για το εκλογικό σύστημα στην προσπάθειά τους να κρύψουν το κύριο. Ότι άσχετα με το εκλογικό σύστημα, ο δημοσιονομικός έλεγχος της Τοπικής Διοίκησης παραμένει ασφυκτικός και απόλυτα ευθυγραμμισμένος με τις δημοσιονομικές πολιτικές και τους αντιλαϊκούς στόχους του κεντρικού αστικού κράτους και των κυβερνήσεων που το υπηρετούν.

Άλλωστε, λίγες μέρες πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου υπεγράφη Κοινή Υπουργική Απόφαση από τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών, με βάση την οποία οι προϋπολογισμοί των δήμων πρέπει να συνταχθούν με βάση τις κατευθύνσεις των μνημονίων και της ενισχυμένης εποπτείας. Όπως ακριβώς δηλαδή έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Από όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνεται και πάλι ότι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες αποτελούν τα όργανα που εξειδικεύουν και υλοποιούν τις κεντρικές πολιτικές κατευθύνσεις στο επίπεδο της πόλης, του χωριού και της γειτονιάς.

Στο πλαίσιο αυτό οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στους Δήμους της Κέρκυρας και των Παξών αλλά και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα κάνουμε αυτό το οποίο δηλώσαμε και θα δηλώσουμε σε όλες τις αντίστοιχες ορκωμοσίες. Με βάση την τιμή και τη συνείδησή μας στα πλαίσια της συμμετοχής μας στο Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο και έξω από αυτό, θα υπηρετούμε και θα υπερασπίζουμε τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού.