ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Σαμοθράκη: Ο «εγκλωβισμός» τελείωσε, τα προβλήματα παραμένουν


Σαμοθράκη: Ο «εγκλωβισμός» τελείωσε, τα προβλήματα παραμένουν

Έπειτα από πολυήμερη ταλαιπωρία, σκηνές διάλυσης του κρατικού μηχανισμού και ένταση κατά την επιβίβαση στο πλοίο, περισσότερα από 1.500 άτομα αναχώρησαν από τη Σαμοθράκη, μετά από την προσωρινή αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με την Αλεξανδρούπολη. Πλήγμα και για την οικονομία του νησιού, στον αέρα η «λύση» του υπουργείου Ναυτιλίας.

Με την κατάσταση στη Σαμοθράκη να περιγράφεται δύσκολη και τα προβλήματα, εκτός των εικόνων ταλαιπωρίας των ανθρώπων που συνωστίστηκαν στο λιμάνι που έκαναν τον γύρω του κόσμου, να επηρεάζουν ακόμα και την οικονομία του νησιού, ο «εγκλωβισμός των επισκεπτών» έχει λάβει τέλος.

«Ο εγκλωβισμός των επισκεπτών έχει τελειώσει, έχει αποκατασταθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση αυτή τη στιγμή. Από χθες το απόγευμα γίνεται κανονικά και η τροφοδοσία της αγοράς, γενικά υπάρχει μια καλύτερη κατάσταση αυτή τη στιγμή και οι τελευταίοι ενδιαφερόμενοι έφυγαν το πρωί» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Θανάσης Βίτσας. Την ίδια ώρα, το νησί και οι επιχειρήσεις μετρούν τις πληγές τους, καθώς οι ακυρώσεις έφτασαν ακόμα και το μισό των κρατήσεων.

«Είχαμε πάρα πολλές ακυρώσεις κι ενώ το πρόβλημα κορυφώθηκε Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη, ήδη από το Σάββατο είχαμε 50% ακυρώσεις» ανέφερε ο δήμαρχος, υπογραμμίζοντας πως οι επιπτώσεις είναι μεγάλες. Μάλιστα, το ποσοστό ακυρώσεων εκτόξευσε στο 80-90% ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Σαμοθράκης και ξενοδόχος, Γιάννης Γλήνιας, μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, ωστόσο, το ζήτημα της διασύνδεσης του νησιού με την υπόλοιπη χώρα αποτελεί μείζον ζήτημα, καθώς η λύση του υπουργείου Ναυτιλίας δεν αντιμετωπίζει καίρια τα προβλήματα.

«Το ερώτημά μας είναι κατά πόσο μόνιμη θα είναι η λύση. Από το δελτίο τύπου της εταιρείας φαίνεται ότι τουλάχιστον μέχρι να λυθούν τα προβλήματα το πλοίο που ήλθε θα παραμείνει», επισήμανε, προσθέτοντας πως και στην ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει τεθεί το αίτημα να υπάρξει μόνιμη λύση. «Κατανοώ ότι οι λύσεις είναι δύσκολες, η εποχή είναι δύσκολη, δεν είναι κάτι εύκολο αυτή τη στιγμή, αλλά πιστεύω ότι θα γίνει οτιδήποτε είναι δυνατό, ώστε να μην παραταθεί το πρόβλημα άλλο», τόνισε.

Σχετικά με την κατάσταση που επικράτησε το βράδυ της Τετάρτης στο λιμάνι της Σαμοθράκης κατά την αναμονή επιβίβασης ανθρώπων και οχημάτων για τα πρώτα δρομολόγια των πλοίων, ο δήμαρχος υποστήριξε πως λίγο μετά τα μεσάνυχτα υπήρξε κάποια ένταση με κάποια άτομα που «θεώρησαν ότι εφόσον είχαν υποστεί μεγάλη ταλαιπωρία, ήταν δίκαιο να επιβιβαστούν χωρίς να πληρώσουν».

Ωστόσο, τόσο δημοσιεύματα όπως της Εφημερίδας των Συντακτών περιγράφουν πως δεν υπήρξε «ιδιαίτερη οργάνωση» για την εξυπηρέτηση των εκατοντάδων ανθρώπων που περίμεναν να επιβιβαστούν στο πλοίο «Andros Jet» για να αναχωρήσουν και επικράτησε ένταση, όσο και καταγγελίες όπως του δημοσιογράφου Χρήστου Αβραμίδη για την αισχροκέρδεια των πλοιοκτητριών εταιρειών (τιμή αυτοκινήτου προς Αλεξανδρούπολη στα 75 ευρώ), περιγράφουν μία τεταμένη κατάσταση. Ενδεικτικές των προβλημάτων τροφοδοσίας, οι φωτογραφίες που δημοσίευσε ο ίδιος δημοσιογράφος, ενώ πλέον ο δήμαρχος αναφέρει πως η τροφοδοσία έχει αποκαταστασθεί.

Προβολή εικόνας στο Twitter
Chris Avramidis
@chris_avramidis
 Μόλις τώρα,αδεια ραφια σε δυο διαφορετικά μαγαζιά της Σαμοθράκης. Ελλείψεις σε διάφορα τρόφιμα.
Πολλοί εκφράζουν το αγχος τους για το φαινόμενο...


«Τις επόμενες ημέρες θα δούμε τι μέτρα ανακούφισης και τόνωσης και προβολής θα πάρουμε αλλά προέχει η σταθεροποίηση της συγκοινωνίας μας, γιατί δεν επιθυμούμε με τίποτε να επαναληφθεί αυτό που συνέβη τις προηγούμενες μέρες. Αν έχουμε ενδείξεις σταθεροποίησης καλό είναι να κάνουμε μια εκστρατεία προβολής, για να ανακτήσουν όλοι οι ντόπιοι επαγγελματίες του τουρισμού ένα ποσοστό από τα πολλά που έχασαν» περιγράφει την επόμενη ημέρα ο δήμαρχος του νησιού.

Πάντως, οι εικόνες και η κατάσταση για όσους δεν κατάφεραν να επιβιβαστούν στα πρώτα πλοία και έμεινα στο λιμάνι, εκθέτουν τόσο το υπουργείο Ναυτιλίας, όσο και αυτό του Τουρισμού. Ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 δήλωσε πως το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε «με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο πλαίσιο του εφικτού και του δυνατού, δεδομένων των συγκυριών των καιρικών συνθηκών και των παθογενειών του παρελθόντος», ενώ ακόμη απολογήθηκε για την καθυστέρηση και την ταλαιπωρία των ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν στο λιμάνι.

Το πρωί της Πέμπτης, ο ίδιος υπουργός δήλωσε στο πως το πλοίο Andros Jet (που μπορεί να μεταφέρει 600 επιβάτες και 70 ΙΧ ανά δρομολόγιο) θα πραγματοποιεί 5 δρομολόγια από και προς την Αλεξανδρούπολη την ημέρα.

ΠΗΓΗ: /thepressproject.gr