ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Το μεγάλο πανηγύρι της Παναγίας Λαμποβίτισσας στον Μαραθιά Κυριακή 8/9


Το μεγάλο πανηγύρι της Παναγίας Λαμποβίτισσας στον Μαραθιά Κυριακή 8/9


Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου οργανώνεται το καθιερωμένο Πανηγύρι της Παναγίας της Λαμποβίτισσας. Από τα πιο παλιά πανηγύρια της περιοχής κλείνει τον κύκλο των πανηγυριών κάθε χρόνο. Οργανώνεται με τον καλύτερο τρόπο από τους φιλόξενους Μαραθιώτες και αποτελεί πόλο έλξης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής της Νότιας Κέρκυρας.


 Οι Μαραθιώτες  μας καλούν όλους να διασκεδάσουμε στο τελευταίο πανηγύρι της χρονιάς! Στο χώρο του πρώην δημοτικού σχολείου Μαραθιά, θα υπάρχει ορχήστρα με ζωντανή μουσική και επίσης σουβλάκια, ποτά και αρνιά στη σούβλα.

Η Παναγία Λαμποβίτισσα και ο Μαραθιά από ψηλά. Φωτό ΤΗ... Ν... Facebook


 Άλλωστε η 8η Σεπτεμβρίου είναι Θεομητορική εορτή, κατά την οποία η Χριστιανική Εκκλησία τιμά κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου (21 Σεπτεμβρίου για τους παλαιοημερολογίτες) «το γενέθλιον της υπεραγίας δεσποίνης ημών Θεοτόκου», τη γέννηση, δηλαδή, της Μαριάμ (Μαρίας), της μητέρας του Ιησού Χριστού.

Την ημέρα αυτή γιορτάζουν ο Παναγιώτης, η Μαρία, ο Μαριανός, η Μαριανή, η Δέσποινα, ο Τσαμπίκος και η Τσαμπίκα. Πολλοί ναοί ανά την Ελλάδα είναι αφιερωμένοι στο Γενέθλιον της Θεοτόκου.

Είναι γνωστό ότι τα τέσσερα Ευαγγέλια δεν παρέχουν πληροφορίες για την καταγωγή και τη γέννηση της Θεοτόκου. Τις σχετικές πληροφορίες τις αντλούμε από το απόκρυφο Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου (2ος αιώνας), σύμφωνα με το οποίο η Θεοτόκος γεννήθηκε στα Ιεροσόλυμα με θαυματουργικό τρόπο από μια ενάρετη γηραιά γυναίκα, ονόματι Άννα (εξελληνισμένος τύπος του εβραϊκού Χάνα = εύνοια, χάρη), μετά από επίμονες δεήσεις προς τον Θεό, αυτής και του συζύγου της Ιωακείμ. Η Άννα ήταν στείρα και συνεπώς άτεκνη, γεγονός που εθεωρείτο ντροπή στην ιουδαϊκή κοινωνία της εποχής της.

Η γιορτή κατέχει σημαντική θέση στην υμνογραφία της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας. Εξέχοντες υμνογράφοι (Σέργιος και Στέφανος Αγιοπολίτες, Γερμανός Α' Κωνσταντινουπόλεως, Ρωμανός ο Μελωδός, Ιωσήφ Υμνογράφος) έχουν γράψει ιδιόμελα, κανόνες και κοντάκια, που ψάλλονται κατά την ημέρα της γιορτής. Παράλληλα, οι διηγήσεις για τη γέννηση της Θεοτόκου έχουν καταλάβει εξέχουσα θέση στην εκκλησιαστική ζωγραφική. Εικόνες εκλεκτής τέχνης βρίσκονται στο Άγιο Όρος, στον Μυστρά και την Κρήτη, ενώ αξιολογότατα μωσαϊκά υπάρχουν στη Μονή του Δαφνίου (Αθήνα) και στο τζαμί Καχριέ στην Κωνσταντινούπολη.