ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Aναλαμβάνουν θέσεις στα όργανα του δήμου Αθήνας Χρυαυγίτες με τις ευλογίες του Κ. Μπακογιάννη

ΥΓ: Στην πρόσφατη «φαντασμαγορική» τελετή ορκωμοσίας του Μπακογιάννη στην Ακαδημία Πλάτωνος υπήρξε μια λεπτομέρεια που ελάχιστοι πρόσεξαν. Στο σχετικό τηλεοπτικό πλάνο της ομιλίας του νέου δημάρχου φαινόταν στο πίσω μέρος μαζί με τους συμβούλους της πλειοψηφίας ο Η. Κασιδιάρης περιχαρής και άνετος, δηλαδή κάθε άλλο παρά πολέμιος του συστήματος και του νέου δημάρχου όπως ο ίδιος δηλώνει. Μερικές φορές ένα πλάνο είναι χίλιες λέξεις

Χρυσαυγίτες αναλαμβάνουν θέσεις στα όργανα του δήμου Αθήνας

H εφαρμοστική εγκύκλιος της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, άνοιξε τον δρόμο προκειμένου να αναλάβουν θέσεις στα όργανα του δήμου Αθηνών χρυαυγίτες δημοτικοί σύμβουλοι, που ήταν αποκλεισμένοι επί χρόνια. Την Κυριακή διεξήχθησαν ψηφοφορίες για την ανάδειξη των τακτικών και αναπληρωματικών μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής με τον Ηλία Κασιδιάρη (Οικονομική Επιτροπή) και την Δήμητρα Βελέντζα (Επιτροπή Ποιότητας Ζωής) να λαμβάνουν θέση στα δύο όργανα του δήμου.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών για τη διαδικασία συγκρότησης και εκλογής μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, που πέρασε προ ημερών η νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, έδωσε τη δυνατότητα να σταματήσει ο αποκλεισμός των χρυσαυγιτών δημοτικών συμβούλων από τα όργανα του δήμου Αθηνών που είχε ξεκινήσει από το 2012.

Την Κυριακή, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, διεξήχθησαν ψηφοφορίες για την ανάδειξη των τακτικών και αναπληρωματικών μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής με τον Ηλία Κασιδιάρη (Οικονομική Επιτροπή) και τον Δήμητρα Βελέτζα (Επιτροπή Ποιότητας Ζωής) να λαμβάνουν θέση στα δύο όργανα του δήμου.

Αντιδράσεις κατά της κυβέρνησης για την «επιβολή της ΧΑ»
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανοικτή Πόλη», Νάσος Ηλιόπουλος, που έχασε στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών από τον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη, είχε επιτεθεί π[ρο ημερών στο υπουργείο Εσωτερικών για τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, τονίζοντας πως η κυβέρνηση επιβάλει επιβάλλει την συμμετοχή των νεοναζί δολοφόνων της Χρυσής Αυγής στην διοίκηση του δήμου.

«Ο Τάκης Θεοδωρικάκος και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν αρκέστηκαν στην κατάργηση της απλής αναλογικής. Με την τελευταία εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, επιβάλουν την συμμετοχή των νεοναζί δολοφόνων της Χρυσής Αυγής στην διοίκηση του Δήμου Αθηναίων. Συγκεκριμένα στην οικονομική επιτροπή και στην επιτροπή ποιότητας ζωής. Η συνεργασία που είχε κατακτήσει το δημοτικό συμβούλιο, για τον αποκλεισμό των νεοναζί δολοφόνων, αποτελεί για εμάς δημοκρατική κατάκτηση που θα υπερασπιστούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Ηλιόπουλος.

Η δημοτική παράταξη «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα», υπογραμμίζει σε ανακοίνωση της ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ με τον τρόπο αυτό, επιβάλλει την εκλογή της ΧΑ σε πλήθος επιτροπών και ακυρώνει τις πολιτικές αποφάσεις πολλών δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων για τον αποκλεισμό της φασιστικής, ναζιστικής και εγκληματικής οργάνωσης, ανάμεσα σε αυτούς και στον δήμο της Αθήνας από το 2012 και μετά».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ τον Αύγουστο, φέρνει τροποποιήσεις στον τρόπο λειτουργίας των δήμων και των περιφερειών, τροποποιήσεις που αφορούν τον τρόπο εκλογής της Οικονομικής Επιτροπής και Επιτροπής ποιότητας ζωής, δύο βασικών επιτροπών του Δημοτικού Συμβουλίου, που αποτελούν κυρίαρχα όργανα αποφάσεων, καθώς και τις αρμοδιότητές τους.

Οι ρυθμίσεις αυτές είναι βαθιά αντιδημοκρατικές, παραποιούν τον εκλογικό συσχετισμό του δημοτικού συμβουλίου, όπως αυτός αποτυπώθηκε από τις πρόσφατες εκλογές, παραβιάζουν κάθε έννοια νομιμότητας, διαφάνειας, ισονομίας και αυτών ακόμα των θεσμών της αστικής δημοκρατίας, με το πρόσχημα της κυβερνησιμότητας (!) των δήμων.

Δεν ορρωδούν προ ουδενός, μπροστά στην βιασύνη τους! Ο στόχος είναι απλός και σαφής: Να αποφασίσουν άμεσα, μέσα από αυτά τα όργανα αδιαφάνειας και καρικατούρας δημοκρατικότητας, το ξεπούλημα δομών, υπηρεσιών και δημόσιας περιουσίας, να αποφύγουν ακόμα και τον στοιχειώδη δημόσιο έλεγχο.

Γι’ αυτό:

α) μεταφέρουν στις επιτροπές αυτές, αρμοδιότητες που πριν είχε το δημοτικό συμβούλιο, τους δίνουν υπερεξουσίες

β) νοθεύουν τα εκλογικά αποτελέσματα και με νέο εκλογικό σύστημα δίνουν απόλυτη πλειοψηφία στην παράταξη του δημάρχου (πλειοψηφία που δεν έχει στο δημοτικό συμβούλιο γιατί δεν του την έδωσε ο λαός στις εκλογές στις 26/5), καταργώντας εκλεγέντες με άλλες παρατάξεις, κλέβοντας τις έδρες που τους αντιστοιχούν και δίνοντάς τες στην παράταξη του δημάρχου. Για τόση και τέτοια δημοκρατία, μιλάμε!

γ) Αφαιρούν τη δυνατότητα από τις υπόλοιπες παρατάξεις κατάθεσης διαφορετικής πρότασης μια και υποχρεώνουν οι όποιες προτάσεις αφορούν ζητήματα προϋπολογισμού, τεχνικών έργων, επιχειρησιακού προγράμματος κ.λπ., να έχουν τεκμηρίωση και σχετική εισήγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες!

Οι τροποποιήσεις αυτές αφορούν δήμους και περιφέρειες καθώς και όλα τα νομικά πρόσωπα δικαιοδοσίας τους (ΝΠΔΔ, Δημοτικά Ιδρύματα, ΝΠΙΔ, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, ΔΕΥΑ), ώστε να υπάρχει πλήρης ευθυγράμμιση της δραστηριότητας των Νομικών Προσώπων περιφερειών και δήμων με την πολιτική του περιφερειάρχη και του δημάρχου.

Επιβάλλουν την εκλογή της ΧΑ στις επιτροπές!

Η κυβέρνηση της ΝΔ με τον τρόπο αυτό, επιβάλλει την εκλογή της ΧΑ σε πλήθος επιτροπών και ακυρώνει τις πολιτικές αποφάσεις πολλών δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων για τον αποκλεισμό της φασιστικής, ναζιστικής και εγκληματικής οργάνωσης, ανάμεσα σε αυτούς και στον δήμο της Αθήνας από το 2012 και μετά.

Το δόγμα «νόμος, τάξη, κέρδη», που τροφοδοτεί τον ρατσισμό, τον φασισμό, την ξενοφοβία, τον εμφύλιο των φτωχών, που νομιμοποιεί τις αντιλήψεις και την πολιτική του ρατσισμού, του φασισμού και του εθνικισμού και τις πολιτικές δυνάμεις που τον εκπροσωπούν, τη ΧΑ, την ΕΑ και κάθε άλλη παρακρατική ομάδα.

Γιατί όλα αυτά;

Βιάζονται! Η κυβέρνηση μετά τα αποτελέσματα των Δημοτικών εκλογών, με το υπάρχον εκλογικό σύστημα, διαπίστωσε ότι οι εκλεκτοί της δήμαρχοι δεν θα ‘χουν πλειοψηφία σχεδόν πουθενά. Δεν θέλει λοιπόν, να περιμένει τις συναινέσεις που επιδίωκε το νομοθετικό πλαίσιο που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μπροστά υπάρχουν άμεσες προτεραιότητες για το τοπικό κράτος, ιδιωτικοποιήσεις-εκχωρήσεις δημόσιων χώρων, αναδιαρθρώσεις για την επιτάχυνση μεγάλων έργων, πέρασμα στο κεφάλαιο λειτουργιών του δημοσίου όπως αποκομιδής, επεξεργασίας, απορριμμάτων, εμπορευματοποίηση-ανταποδοτικότητα δημόσιων λειτουργιών, επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων γύρω από την ενέργεια, γενίκευση, μονιμοποίηση της ελαστικής προσωρινής εργασίας. Απαιτούν απόλυτη συμμόρφωση στο δημοσιονομικό κορσέ της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, των πλεονασματικών προϋπολογισμών, των ΕΣΠΑ, της ελαστικής εργασίας.

Έτσι, ανακάλυψαν τη μέθοδο μεταφοράς αρμοδιοτήτων από το δημοτικό συμβούλιο στις επιτροπές Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής και παράλληλα με τροποποιήσεις «έμπνευσης» άλλων εποχών, η μειοψηφία της παράταξης του Δημάρχου μετατρέπεται με την ΚΛΟΠΗ, σε πλειοψηφία.

Ο ρόλος που επιφυλάσσουν για το Δημοτικό Συμβούλιο (το μόνο εκλεγμένο απευθείας από τους πολίτες), είναι ψηφίσματα γενικού χαρακτήρα, καθώς και δευτερεύουσας σημασίας αποφάσεις. Οι δύο αυτές επιτροπές αποφασίζουν προϋπολογισμό, πρόγραμμα τεχνικών έργων και κάθε οικονομικής φύσης θέμα. Οι επιτροπές αυτές βρίσκονται μακριά από τον ουσιαστικό έλεγχο των δημοτών και με αυτές τις ρυθμίσεις πλέον αυτονομούνται και από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Έτσι κι αλλιώς, ο Κλεισθένης Ι που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τη συνέχεια, τον «εκσυγχρονισμό» και την εμπέδωση των προηγούμενων πλαισίων, για την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων μέσω του τοπικού κράτους, την «αποτελεσματικότερη και ταχύτερη» πρόσδεση και διαπλοκή των δήμων και περιφερειών με τα αστικά συμφέροντα και σχεδιασμούς, την προώθηση της επιχειρηματικότητας και ανταποδοτικότητας στη λειτουργία των δήμων, τη σταδιακή συρρίκνωση έως εξαφάνιση των κοινωνικών υπηρεσιών, την μεγαλύτερη φορομπηξία (και την ένταξη τους στο «εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης». Γι’ αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ καταργεί και τροποποιεί αυτά που αναφέρουμε αλλά αφήνει άθικτο όλο το υπόλοιπο πλαίσιο του Κλεισθένη Ι του ΣΥΡΙΖΑ.

Άμμος στα γρανάζιά τους!

Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα/Ανταρσία σε κυβέρνηση, ΕΕ, κεφάλαιο, από θέση αρχής απέχουμε και δεν παίρνουμε μέρος σε όργανα που ασκούν ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ και ΔΙΟΙΚΗΣΗ κρατικών θεσμών.

Επιπρόσθετα, δεν συμμετέχουμε στη διαδικασία εκλογής του των δύο αυτών επιτροπών και γιατί:Δεν νομιμοποιούμε την κατάφωρα αντιδημοκρατική διαδικασία που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση της ΝΔ και αποδέχονται οι παρατάξεις του αστικού μπλοκ και όχι μόνο.


Δεν νομιμοποιούμε την εκλογή εκπροσώπου της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της ΧΑ στις δύο αυτές επιτροπές, πράγμα που είχε αποφευχθεί στην προηγουμενη θητεία του Δημοτικού Συμβουλίου.


Στη βάση αυτή καλούμε και τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις να μην συμμετέχουν στη διαιδκασία-καρικατούρα εκλογής (!!!) των δύο επιτροπών και να μην τη νομιμοποιήσουν.

Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα/Ανταρσία σε Kυβέρνηση-ΕΕ-Kεφάλαιο δεν αποτελούμε δυνάμεις συνδιαχείρισης του μνημονιακού πλαισίου αλλά μαχητική ταξική αντιπολίτευση. Θα παρακολουθούμε τις επιτροπές, θα δημοσιοποιούμε και θα αποκαλύπτουμε τα σχέδια τους, θα συμβάλλουμε στον αγώνα του λαού και της νεολαίας για την αποτροπή τους και την θετική προβολή των αιτημάτων της εργαζόμενης και άνεργης πλειοψηφίας Ελλήνων και μεταναστών. Θα είμαστε άμμος στα γρανάζια τους! Συλλογικά κι ανατρεπτικά».

Ο νέος πρόεδρος και τα μέλη των Επιτροπών
Νέος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου εξελέγη ο Χρήστος Τεντόμας , αντιπρόεδρος ο Ρήγας Αξελός και Γραμματέας η Πόπη Γιαννοπούλου, ενώ η συνεδρίαση συνεχίζεται με την εκλογή των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Ως τακτικά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής εξελέγησαν: Βασίλης Αξιώτης, Μανώλης Καλαμπόκας, Γιώργος Χρ. Αποστολόπουλος και Μελίνα Δασκαλάκη (Αθήνα Ψηλά), Κωνσταντίνος Αλεξίου (Ανοιχτή Πόλη), Γιώργος Μπρούλιας (Αθήνα είσαι Εσύ), Ηλίας Κασιδιάρης (Ελληνική Αυγή για την Αθήνα) και Στέλιος Λάμπρου (Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας).

Ως αναπληρωματικά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής εξελέγησαν οι: Πόπη Δομάζου, Νίκος Μακρόπουλος, Αλεξία Αλβέρτη –  Έβερτ και Άννα Ροκοφύλλου (Αθήνα Ψηλά), Ρήγας Αξελός (Ανοιχτή Πόλη) Ρωξάνη Μπέη (Η Αθήνα είσαι Εσύ), Ιωάννης Αϊβατίδης (Ελληνική Αυγή για την Αθήνα) και Χαράλαμπος Βουρδουμπάς (Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας).

Ως τακτικά μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής εξελέγησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας: Κατερίνα Κατριβάνου, Σεραφίνα Αβραμίδου, Νίκος Βαφειάδης και Γρηγόρης Λέων και από την αντιπολίτευση οι: Δέσποινα Αλεβιζάκη (Ανοιχτή Πόλη), Βασίλης Αγγελόπουλος (Αθήνα είσαι Εσύ), Δήμητρα Βελέτζα (Ελληνική Αυγή για την Αθήνα) και Παρασκευή Παναγή (Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας).

Αναπληρωματικά μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής εξελέγησαν οι: Κατερίνα Γκαγκάκη, Νίκη Αραμπατζή, Δήμητρα Ινές Λυκούδη – Αγγελή, Γιώργος Σεϊταρίδης (Αθήνα – Ψηλά) και από την αντιπολίτευση οι Έφη Γιαννοπούλου (Ανοιχτή Πόλη), Γιώργος Π. Αποστολόπουλος (Αθήνα είσαι Εσύ), Ιωάννης Αϊβατίδης (Ελληνική Αυγή για την Αθήνα) και Χαράλαμπος Βουρδουμπάς (Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας).

The Press Project