ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Απεργιακές κινητοποιήσεις και στην Κέρκυρα - ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ

Απεργιακός ξεσηκωμός και στην Κέρκυρα ενάντια στο "αναπτυξιακό νομοσχέδιο" της κυβέρνησης ΝΔ που συνεχίζοντας την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κονιορτοποιεί εναπομείναντα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Ένας και μόνο τίτλος ταιριάζει στις νομοθετικές ρυθμίσεις: Ασυδοσία και ασυλία για τις επιχειρήσεις, καταστολή και τσάκισμα δικαιωμάτων για την εργαζόμενη πλειοψηφία. Κατήργησε τη διάταξη για την αιτιολόγηση της απόλυσης και της συν-ευθύνης εργολάβου και άμεσου εργοδότη. Εξαγγέλλει νέες αντιδραστικές παρεμβάσεις και ιδιωτικοποίηση στο ασφαλιστικό και χιλιάδες απολύσεις στους συμβασιούχους στο δημόσιο και τους ΟΤΑ. Προετοιμάζει τη θεσμοθέτηση νέων μεγάλων κινήτρων για το κεφάλαιο, νέα χαράτσια και «απελευθέρωση»- ξεπούλημα της ΔΕΗ, ανατροπές στις κλαδικές συμβάσεις και νομιμοποιεί τις υπερωρίες στη μερική απασχόληση.ε τις νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις επεκτείνεται η κρατική και εργοδοτική παρέμβαση μέσα στα σωματεία καταργώντας τα καταστατικά τους με πλήρες φακέλωμα των συνδικάτων και των συνδικαλιστών με το ηλεκτρονικό μητρώο των μελών των Δ. Σ. των σωματείων, το οποίο θα βρίσκεται σε γνώση του κράτους και του κάθε εργοδότη. Εκφυλίζονται οι γενικές συνελεύσεις ως ανώτατο όργανο δημοκρατικής λειτουργίας των σωματείων και λήψης αποφάσεων, αντικαθιστώντας τες με ηλεκτρονική ψήφο. Η επιδίωξή της κυβέρνησης είναι απλή και σαφής: Συνδικάτα παροπλισμένα, χωρίς εσωτερική ζωή και λειτουργία.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Εργατικό Κέντρο πραγματοποίησαν  συνδικάτα της Κέρκυρας που συμμετέχουν στη σημερινή 24ωρη απεργία αντιδρώντας στον «αντιαναπτυξιακό νόμο» που προωθεί η κυβέρνηση και αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή και περιλαμβάνει σύμφωνα με τα συνδικάτα «σειρά παρεμβάσεων βάζοντας στο στόχαστρο τόσο τις συλλογικές συμβάσεις, όσο και το δικαίωμα τους στον συνδικαλισμό και την διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων"

Στη σημερινή 24ωρη απεργία συμμετέχουν ναυτεργάτες, εκπαιδευτικοί, οικοδόμοι & συναφή επαγγέλματα, ιδιωτικοί υπάλληλοι, τραπεζοϋπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, φαρμακοϋπάλληλοι, υπάλληλοι στις Μεταφορές (Αστικό & Υπεραστικό ΚΤΕΛ), λογιστές – Βοηθοί λογιστών, μκισθωτοί Τύπου και βιομηχανίας χάρτου, εργατοϋπάλληλοι κλωστοϋφαντουργίας – ιματισμού – δέρματος, προσωπικό εργαζομένων Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή, υπάλληλοι Αιρετών Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας.

Στάση εργασίας πραγματοποιούν ξενοδοχοϋπάλληλοι (07:00-12:00), εργαζόμενοι στο Sandy Beach (07:00-16:00), εργαζόμενοι Grand Mediterraneo (07:00-16:00).

Το σωματείο ναυτεργατών Κέρκυρας, Ηγουμενίτσας, Παξών και Διαποντίων ανακοίνωσε το προσωπικό ασφαλείας που θα υπάρξει κατά τη διάρκεια της 24ωρης απεργίας που θα πραγματοποιήσει. Αναλυτικά: 06.00-11.00: Κέρκυρα
11.00-16.00: Αλκίνοος 16.00-21.00: Αγ. Σπυρίδων.

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία προκήρυξε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) σε νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, Κέντρα Υγείας και Πρόνοια, με αίτημα την απόσυρση του «αναπτυξιακού νομοσχεδίου» που περιορίζει εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Απόφαση για απεργία έχει πάρει ήδη η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας προκήρυξε 24ωρη απεργία με τρία αιτήματα προς την κυβέρνηση:
-Να πάρει πίσω τις παρεμβάσεις της για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) και τη Διαιτησία, παρεμβάσεις που εκθεμελιώνουν όλο το σύστημα των ΣΣΕ και των εργασιακών δικαιωμάτων στη χώρα, ενώ πυροδοτούν έναν νέο κύκλο εσωτερικής υποτίμησης και υποβάθμισης της εργασίας.
-Να σεβαστεί τις αρχές της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επέκτασης των ΣΣΕ, τα συνταγματικά δικαιώματα και τη συλλογική αυτονομία.
-Να αποκαταστήσει πλήρως την ομαλότητα στις εργασιακές σχέσεις και να επαναφέρει το εξάμηνο επέκτασης της διάρκειας των ΣΣΕ, μετά τη λήξη τους και της πλήρους μετενέργειας των όρων τους.

ΠΗΓΗ: Στοιχεία από το ρεπορτάζ της ert.gr και του enimerosi.com, όπως και ΒΙΝΤΕΟ και ΦΩΤΟ.