ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Ένας μίνι φοιτητικός οδηγός για τους νέους φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου


Ένας μίνι φοιτητικός οδηγός για τους νέους φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου

 Επειδή τα αποτελέσματα των πανελλήνιων εξετάσεων ανακοινώθηκαν και το νησί θα ξεκινήσει να υποδέχεται τους πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες, το Corfuland ετοίμασε έναν μικρό φοιτητικό οδηγό. 

Ιόνιο Πανεπιστήμιο Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 1984. Απαρτίζεται από 3 σχολές και έξι τμήματα σπουδών αντίστοιχα.

Σχολή Ιστορίας & Μετάφρασης - Διερμηνείας

Το Τμήμα Ιστορίας (1985) παρέχει σπουδές στην ιστορία και στις σύγχρονες μεθόδους για την επιστημονική και τεκμηριωμένη παρουσίαση του ιστορικού γίγνεσθαι από την αρχαία ως τη σύγχρονη εποχή. Δικτυακός τόπος: history.ionio.gr 

To Tμήμα Ξένων Γλωσσών, Mετάφρασης και Διερμηνείας (1986) έχει στόχο την κατάρτιση ελληνόφωνων μεταφραστών και διερμηνέων. Δικτυακός τόπος: dflti.ionio.gr 

 Σχολή Επιστήμης της Πληροφορίας & Πληροφορικής

To Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας (1993) καταρτίζει τους σπουδαστές προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς σε θέματα πληροφορίας του βιβλίου, του αρχειακού τεκμηρίου και των αντικειμένων μουσειακής αξίας. Δικτυακός τόπος: tab.ionio.gr 

 To Τμήμα Πληροφορικής (2004) δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ΕΠΕΑΕΚ και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2004-05.
Το Τμήμα δέχεται φοιτητές/τριες από το 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο και έχει ως αντικείμενο τόσο τη θεωρητική όσο και την εφαρμοσμένη Πληροφορική. Δικτυακός τόπος: di.ionio.gr 

Σχολή Μουσικής & Οπτικοακουστικών Τεχνών To Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας (2004) με συνδυασμό σύγχρονων μορφών Εικόνας, Πολυμέσων και Θεωρίας, και την συνέργεια καλλιτεχνικής και επιστημονικής διάστασης, παρέχει στους αποφοίτους του τα εφόδια για ένα πολυδιάστατο επαγγελματικό μέλλον σε σημερινούς και μελλοντικούς τομείς. Δικτυακός τόπος: avarts.ionio.gr 

To Tμήμα Mουσικών Σπουδών (1992), με πενταετές πρόγραμμα και τρεις κατευθύνσεις οδηγεί στην επαγγελματική επάρκεια για συνθέτες, εκτελεστές, καθώς και στη Μουσική Παιδαγωγική και Μουσική Τεχνολογία. Δικτυακός τόπος: music.ionio.gr 
Μόλις εξοικειωθείτε με το πανεπιστήμιο θα ανακαλύψετε πως οι παλιότεροι φοιτητές έχουν χαρίσει σε κάθε τμήμα και το δικό του "ψευδώνυμο".

Το τμήμα Ιστορίας λέγεται και «ιστορικό», το Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης & Διερμηνείας «μεταφραστικό» ή «ΤουΞουΓουΜουΔου», το τμήμα Μουσικών Σπουδών «μουσικό», το τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Μουσειολογίας «ΤΑΒ» και το τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας «ΤΗΧΕΙ» και οι φοιτητές/τριές του «τεχνίτες-τεχνίτισσες».

 Στην Κέρκυρα, όπως θα διαπιστώσετε τα τμήματα των σχολών δε βρίσκονται όλα σε ένα σημείο. Τα δύο τμήματα α)Ιστορίας και β)Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Μουσειολογίας βρίσκονται στην οδό Ιωάννου Θεοτόκη 72, στο κέντρο της πόλης.

Τα τμήματα α)Πληροφορικής, β)Τεχνών Ήχου & Εικόνας και γ)Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης & Διερμηνείας βρίσκονται στο παλαιό ψυχιατρείο στην πλατεία Χρ. Τσιριγώτη (κοντά στην πλατεία Σαρόκο).

Τέλος το τμήμα Μουσικών Σπουδών στεγάζεται μέσα στο Παλαιό Φρούριο.

Λόγω του περιορισμένου αριθμού των αιθουσών, όπως θα δείτε και στο πρόγραμμα του κάθε τμήματος, κάποια μαθήματα διδάσκονται στο κτίριο των τμημάτων

α)Ιστορίας και β)Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Μουσειολογίας.

Φοιτητική Μέριμνα Κάθε ακαδημαϊκό έτος το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στεγάζει και σιτίζει έναν αριθμό φοιτητών σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζονται από το Ίδρυμα και τα κονδύλια που διαθέτει στον προϋπολογισμό του.

 Η στέγαση των φοιτητών πραγματοποιείται στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα και σε συμβεβλημένα ξενοδοχεία, καθώς επίσης και η σίτιση των φοιτητών σε συμβεβλημένο εστιατόριο. 

Επίσημος ιστοχώρος Διεύθυνσης Σπουδών & Φοιτητικής Μέριμνας: sites.ionio.gr/e-care   

Ενοικίαση σπιτιού

Η ενοικίαση σπιτιού είναι ένα μεγάλο ζήτημα για όσους φοιτητές δεν έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν στη Φοιτητική Εστία ή τα αντίστοιχα συμβεβλημένα ξενοδοχεία. Δυστυχώς στην Κέρκυρα οι επιλογές είναι σχετικά περιορισμένες.

Αρχίζοντας την αναζήτηση σπιτιού καλό είναι να αναζητήσετε «ενοικιαστήρια» στους χώρους των τμημάτων του Πανεπιστημίου, καθώς και στις αγγελίες τoυ Corfuland.gr.

 Στη συνέχεια αναφέρουμε κάποιες περιοχές της πόλης της Κέρκυρας που μπορείτε να διαλέξετε για να μείνετε.

Κάθε περιοχή έχει τα θετικά της και τα αρνητικά της.

 Ας ξεκινήσουμε λοιπόν! Παλιά & καινούργια πόλη  Ναι και όμως! Τα σπίτια στην παλιά πόλη κατοικούνται και θα βρείτε αρκετά από αυτά να είναι σε καλή κατάσταση. Βέβαια τα σπίτια γενικά, ακόμα και στην καινούργια πόλη είναι παλιάς κατασκευής. Το θετικό στοιχείο με τα σπίτια στην παλιά πόλη είναι πως είσαι κοντά σε όλα: σχολές, καταστήματα, καφετέριες, όλα σε απόσταση το πολύ 10΄ με τα πόδια. Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι γλιτώνεις τα έξοδα μετακίνησης, καθώς τα εισιτήρια των αστικών είναι σχετικά αυξημένα ακόμα και για κοντινές αποστάσεις. Επιπλέον επειδή δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια μέχρι αργά το βράδυ, είναι καλύτερα να μένετε μέσα στην πόλη. Διαφορετικά μπορεί να βρεθείτε πολλές φορές κλεισμένοι στο σπίτι, επειδή δεν μπορείτε να έρθετε στο κέντρο ή να διαλέγετε το περπάτημα μέσα στη βροχή, τον χειμώνα. Η παλιά πόλη είναι μια πολύ όμορφη περιοχή για να μείνετε.

Γαρίτσα Πρόκειται για μια περιοχή λίγο πιο έξω από την πόλη της Κέρκυρας και είναι εύκολα προσβάσιμη με τα πόδια. Προσοχή πρέπει να δείξετε με τα ισόγεια σπίτια, γιατί σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων μπορεί να πλημμυρίσετε.

 Κανόνι Όμορφη περιοχή με αρκετά νοικιαζόμενα σπίτια και με χαμηλότερο ενοίκιο από τα προηγούμενα, αλλά είναι αρκετά έξω από την πόλη για έναν φοιτητή. Τα χρήματα που θα γλιτώσετε από το ενοίκιο είναι πολύ πιθανόν να εξαφανιστούν όλα στα αστικά και σε ορισμένες περιπτώσεις στα ταξί. Βέβαια μπορείτε να πηγαίνετε από και προς την πόλη με τα πόδια (σε μια διαδρομή διάρκειας μιας ώρας), ή να πάρετε ποδήλατο. Αλλά να θυμάστε πως τον χειμώνα στην Κέρκυρα δεν είναι λίγες οι φορές που θα πιάσει μια ξαφνική νεροποντή. Τέλος στην περιοχή αυτή ακούγονται αρκετά συχνά τα αεροπλάνα που περνάνε, καθώς βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο.

 Μαντούκι Περιοχή κοντά στις σχολές (εκτός από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών), με χαμηλά ενοίκια και πάρα πολύ κοντά στο λιμάνι, κάτι που βολεύει πάρα πολύ όταν υπάρχει λόγος για ταξίδι. Είναι μια γραφική περιοχή με ντόπιο κόσμο που κάθεται έξω από τα σπίτια του με τους γείτονες σχεδόν κάθε απόγευμα και σίγουρα ακούγεται από τις  φωνές η Κερκυραϊκή διάλεκτος. Οι Μαντουκιώτες κάνουν τις βόλτες τους και κάθονται στα καφενεία της περιοχής παίζοντας χαρτιά ή τάβλι. Είναι μια λαϊκή εργατική συνοικία, που θα νιώσει κανείς κομμάτι της, αν μείνει εκεί. Αλεπού Βρίσκεται 2 χλμ. μακριά από το κέντρο. Είναι περιοχή που επίσης έχει χαμηλά ενοίκια και αν κανείς βρει σπίτι στην αρχή της περιοχής, μπορεί να διανύσει την απόσταση με τα πόδια. Η διαδρομή είναι περίπου διάρκειας μισής ώρας. Στην περιοχή υπάρχει ξενοδοχείο συμβεβλημένο με το πανεπιστήμιο, το οποίο λειτουργεί σαν φοιτητική εστία. Το 95% των φοιτητών δε χρησιμοποιεί αστικό και οποιαδήποτε ώρα της ημέρας κάνει τη διαδρομή κέντρο – Αλεπού και αντίστροφα με τα πόδια. Αν τώρα κάποιος απομακρυνθεί περισσότερο από τα 2 χλμ. θα δυσκολευτεί στην μετακίνησή του.

 Σημαντικές επισημάνσεις: Το σπίτι που θα βρείτε να φροντίσετε να είναι διαμπερές όσο γίνεται περισσότερο, για να το χτυπάει ο ήλιος και να αποφύγετε έτσι την πολλή υγρασία που υπάρχει στο νησί. Επίσης το νερό της Κέρκυρας δεν πίνετε, οπότε θα χρησιμοποιείτε αναγκαστικά εμφιαλωμένο νερό. Πάντα βέβαια θα βρείτε ένα μικρό ψιλικατζίδικο να προμηθευτείτε μια εξάδα νερό, η αξία της οποίας είναι συνήθως 1,00 με 1,50 ευρώ. 


Μια πρώτη χαρτογράφηση

 Ένας νέος φοιτητής όταν φτάσει πρώτη φορά στην Κέρκυρα, με όποιο μέσο και να έρθει, είναι καλό να προτιμήσει να μπει μέσα στην πόλη με τα πόδια. Αυτό επειδή είτε φτάσει στο νησί με πλοίο, είτε με λεωφορείο, είτε με αεροπλάνο, είναι εύκολο να διανύσει κανείς μόνος του την απόσταση για να φτάσει στο κέντρο της πόλης. Αρκεί φυσικά να του το επιτρέπουν και οι αποσκευές του. Έτσι θα έχει την πρώτη ευκαιρία να περπατήσει την πόλη και να ξεκινήσει να την χαρτογραφεί σιγά- σιγά. 

Κάποια από τα βασικά σημεία της πόλης τα οποία αντικρίζει κάποιος καθώς φτάνει στην παλιά πόλη της Κέρκυρας -ξεκινώντας από το πρώτο-, είναι η πλατεία San Rocco, η πλατεία Γιωργάκη, η πλατεία Ανουντσιάτα και τέλος φτάνει στη μεγάλη πλατεία Σπιανάδα.  Επίσης η Λεωφόρος Αλεξάνδρας που βρίσκεται κάθετα της πλατείας San Rocco, οδηγεί στο κοντινό παραλιακό προάστιο της πόλης, την Γαρίτσα, το οποίο είναι ιδανικό για βόλτα, περπάτημα και όπως αναφέραμε παραπάνω για ανεύρεση κατοικίας. Τέλος, στην πλατεία San Rocco βρίσκεται και ο σταθμός των Αστικών Συγκοινωνιών Κέρκυρας από τον οποίο αναχωρούν τα αστικά για τις πιο μακρινές περιοχές της Κέρκυρας. 

  Η ζωή στην Κέρκυρα

Αυτά τα χρόνια της ζωής σας θα είναι μια υπέροχη εμπειρία και σίγουρα όταν φτάσει η ώρα να φύγετε θα έχετε πολλές καλές αναμνήσεις και αρκετούς φίλους. Χαρείτε τα λοιπόν όσο καλύτερα μπορείτε, γιατί δεν επαναλαμβάνονται. Η Κέρκυρα είναι ένα φανταστικό νησί, και η πρωτεύουσά του μια διαφορετική πόλη από αυτή που ζούσατε μέχρι πρότινος. Αρκετές φορές βέβαια θα δείτε πως δεν γίνεται να έχει όλες τις δυνατότητες που σας προσφέρει μια μεγαλούπολη. Μην απελπίζεστε! Με μια καλή παρέα, κάθε μέρα θα είναι διαφορετική και θα περάσετε τα καλύτερα χρόνια της ζωής σας.  Υπάρχουν μαγαζάκια που θα τα κάνετε στέκια σας, είτε τσιπουράδικα, είτε καφετέριες. Επίσης η Κέρκυρα προσφέρετε για ατελείωτες βόλτες και συγκεντρώσεις με τους φίλους σας. Τέλος, είναι ιδανική για το καλοκαίρι καθώς από τα τέλη Μάη μπορείτε να ξεκινήσετε τα μπάνια. Καλό είναι να θυμάστε πως τα νερά της είναι σχετικά πιο κρύα από άλλες περιοχές, αλλά υπάρχουν φανταστικές παραλίες για όλα τα γούστα.    Υπαίθρια μέρη που μπορείς να αράξεις Πάρε το ρόφημα σου, το βιβλίο σου, μόνος σου ή με παρέα και απόλαυσε την φύση χαλαρώνοντας. Μέσα στο κέντρο της πόλης τα μέρη που μπορεί κανείς να κάνει τα παραπάνω, βρίσκονται λίγο πολύ όλα σε κοντινή απόσταση το ένα με το άλλο. Οπότε μπορεί κανείς να κάνει την βόλτα του και να επιλέξει που θέλει να καθίσει.

Πλατεία Σπιανάδα:

Μπορεί λοιπόν να καθίσει κανείς, στην πλατεία Σπιανάδα, περιμετρικά της οποίας υπάρχουν παγκάκια αλλά και κάτω στα γρασίδια. 

Μουσείο Ασιατικής τέχνης: Έξω από το μουσείο Ασιατικής τέχνης (στο οποίο υπάρχει και σκέπαστρο), απ’ όπου έχεις μια πολύ ωραία άποψη της πλατείας Σπιανάδας, του παλιού φρουρίου αλλά και της παλιάς πόλης. Στα δυο παραπάνω μέρη μαζεύεται πολύς κόσμος ακόμη και το βράδυ, στη βραδινή του έξοδο. Συνήθως ακούς και τραγούδια από κιθάρες που έχει ο κόσμος που βρίσκεται εκεί. Κήπος του λαού: Η είσοδος του κήπου του λαού βρίσκεται δεξιά από το μουσείο Ασιατικής τέχνης, με τέλεια θέα στο Ιόνιο πέλαγος και πολύ καλή δροσιά τις πιο ζεστές ημέρες. 

Φαληράκι: Ένα ακόμα σημείο που έχει θέα στο Ιόνιο πέλαγος αλλά από άλλο επίπεδο (καθώς το  μέρος βρίσκεται κάτω ακριβώς από τον κήπο του λαού) είναι το Φαληράκι. Με αρκετό άδειο χώρο για να καθίσεις αλλά και σκαλοπατάκια απ’ όπου μπορεί κανείς αν θέλει να βάλει τα πόδια του και μέσα στη θάλασσα. 

Νοστιμιές της Κέρκυρας

Με τον ερχομό στο νησί μπορείτε να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά φαγητά των Κερκυραίων που μαγειρεύουν κυρίως την Κυριακή, τα οποία είναι:
Παστιτσάδα (μακαρόνια χοντρά με κόκκινο κρέας),
Σοφρίτο (κρέας με άσπρη σάλτσα από σκόρδο),
Μπουρδέτο (ψάρι με καυτερή κόκκινη σάλτσα).

Επίσης μπορείτε να γευθείτε το κουμ – κουάτ, σα φρούτο, σα λικέρ, μέσα σε λουκουμάκια, σα γλυκό του κουταλιού.  Στην Κέρκυρα υπάρχει πολύ καλή Κερκυραϊκή μπύρα και επίσης πολύ νόστιμα σαλάμια. Τα πιο γνωστά είναι το τοσαλάδο και το νούμπουλο φουμικάδο από χοιρινό καπνιστό.

Τέλος μπορεί κανείς να πιει την τζιτζιμπίρα, ένα ανθρακούχο αναψυκτικό αρωματισμένο με πιπερόριζα. Ίσως είναι τυχερός και για πρώτη φορά να το δοκιμάσει σπιτικό, καθώς είναι πολύ Κερκυραίοι που το φτιάχνουν μόνοι τους, καθώς η συνταγή δεν είναι πολύ δύσκολη. 

 Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι

Μπορεί να γνωρίσει κανείς και να πάρει πληροφορίες για έναν τόπο μέσα από τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους που υπάρχουν σε αυτόν, τα οποία είναι αποτελούν έναν καθρέφτης του τόπου, αφού τις περισσότερες φορές οι συλλογές έργων και τα εκθέματά τους έχουν σχέση με τον τόπο που βρίσκονται.  Μπορεί ο καινούργιος φοιτητής αλλά και οι παλιοί να πάρουν έναν χάρτη ή να ρωτήσουν τον κόσμο για το πού βρίσκονται τα παρακάτω μουσεία εντός του κέντρου της Κέρκυρας. Σίγουρα θα βγει κερδισμένος!
Μουσείο Ασιατικής Τέχνης. Στεγάζεται στα παλιά ανάκτορα που αναφέρθηκαν και παραπάνω.  Μουσείο Αντιβουνιώτισσας. Βρίσκεται στην περιοχή Μουράγια.
Αρχαιολογικό Μουσείο, Βραΐλα Αρμένη 1, περιοχή τένις.
Σέρβικο Μουσείο, Μουστοξύδη 19, περιοχή Πλατύ καντούνι.
Μουσείο Χαρτονομισμάτων στην πλατεία Κυπριακού Αγώνα (στην πλατεία μπροστά από τον Ι. Ν. του Αγίου Σπυρίδωνα).
Μουσείο Διονύσιου Σολωμού, Αρσενίου 1, περιοχή Μουράγια
Μουσείο Καποδίστρια, Καποδιστρίου 120, περιοχή Σπιανάδα.
Casa Parlante - το "ζωντανό" μουσείο της Κέρκυρας, πλακάδα του Αγίου Σπυρίδωνα. 

Επιμέλεια άρθρου & λήψη φωτογραφιών :  Φεϊζή-Τσάτσου Φωτεινή & Καραγιαννίδου Ιωάννα

Πηγή: www.corfuland.gr