ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Οι θέσεις του νέου προέδρου του ΔΣ Κέρκυρας Δ. Μεταλληνού για την ομοφυλοφιλία ως ασθένεια και οι αντιπαραθέσεις


Οι θέσεις του νέου προέδρου του ΔΣ Δ. Μεταλληνού για την ομοφυλοφιλία ως ασθένεια και οι αντιπαραθέσεις

Μέλη της ομάδας Queer Corfu βρέθηκαν σήμερα το πρωί στην Ιόνιο Βουλή θέλοντας να διαμαρτυθούν για την εκλογή του Δημήτρη Μεταλληνού στη θέση του προέδρου του Δημοτικού συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας.

Όμως ανέφερε και το σχετικό κάλεσμα της συλλογικότητας:

'Ο Δημήτριος Μεταλληνός δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Κερκυραίων Δήμος, στα πλαίσια της «επιστημονικής» του κατάρτισης, υπέγραψε επιστολή στήριξής του Μητροπολίτη Μόρφου κ.κ. Νεοφύτου, ο οποίος είχε δηλώσει «ότι ένα παιδί γεννιέται ομοφυλόφιλο επειδή κάποτε η μητέρα του έκανε πρωκτικό σεξ με τον πατέρα του και της άρεσε». Οι ομοφοβικές δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου προκάλεσαν την διερεύνηση του θέματος από την Κυπριακή Αστυνομία κατόπιν εντολής του Γενικού Εισαγγελέα Κύπρου. 

Στην επιστολή τους με ημερομηνία 19/08/2019 οι 37 επιστήμονες που την υπογράφουν, αναφέρουν μεταξύ άλλων «Κατηγορούν τον Μητροπολίτη Μόρφου για ρατσισμό επειδή σε συγκέντρωση Χριστιανών είπε τα αυτονόητα, αυτά που πιστεύει η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία και αυτά που παραδεχόταν η κοινωνία μας (σε Ελλάδα και Κύπρο) μέχρι πριν από λίγα χρόνια για την ‘κατά φύσιν’ και ‘παρά φύσιν’ σεξουαλική σχέση, για την ομοφυλοφιλία και για τις εκτρώσεις! 

Οι αναχρονιστικές απόψεις και οι μεσαιωνικός σκοταδισμός,  το κυνήγι των μαγισσών δεν χωρά σε μια Φιλελεύθερη Ευρώπη. Απαιτούμε άμεσο διαχωρισμó Εκκλησίας και Κράτους, όπως σε όλα τα προοδευμενα ευρωπαϊκά κράτη, άμεση παραίτηση του κ.Μεταλληνου αφού προάγει ρατσιστικό και αντιδημοκρατικό λόγο, και τέλος την ακύρωση της Δημοτικής Εκλογής της Κυριακής. Θέλουμε μια Ευρώπη προοδευτική ειρηνική δημοκρατική διεθνιστική κ φιλελεύθερη. Οι Διακρίσεις και οι ανισότητες να μπουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας".

Τη διαφωνία της είχε εκφράσει δημόσια και η παράταξη Εκκίνηση. Ζήτησε ωστόσο σε ένδειξη καλής διάθεσης, μια δήλωση του Δημήτρη Μεταλληνού που να ανασκευάζει.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο Δημήτριος Μεταλληνός δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Κερκυραίων Δήμος, στα πλαίσια της «επιστημονικής» του κατάρτισης, υπέγραψε  ο οποίος είχε δηλώσει «ότι ένα παιδί γεννιέται ομοφυλόφιλο επειδή κάποτε η μητέρα του έκανε πρωκτικό σεξ με τον πατέρα του και της άρεσε». Οι ομοφοβικές δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου προκάλεσαν την διερεύνηση του θέματος από την Κυπριακή Αστυνομία κατόπιν εντολής του Γενικού Εισαγγελέα Κύπρου. Στην επιστολή τους  με ημερομηνία 19/08/2019 οι 37 επιστήμονες που την υπογράφουν, αναφέρουν μεταξύ άλλων «Κατηγορούν τον Μητροπολίτη Μόρφου για ρατσισμό επειδή σε συγκέντρωση Χριστιανών είπε τα αυτονόητα, αυτά που πιστεύει η Εκκλησία και αυτά που παραδεχόταν η κοινωνία μας (σε Ελλάδα και Κύπρο) μέχρι πριν από λίγα χρόνια για την ‘κατά φύσιν’ και ‘παρά φύσιν’ σεξουαλική σχέση, για την ομοφυλοφιλία και για τις εκτρώσεις. Ο επίσκοπος Μόρφου έδωσε πιθανή επιστημονική εξήγηση της ομοφυλοφιλίας χωρίς να προσβάλει πρόσωπα. Για την Εκκλησία, όλα τα πρόσωπα είναι εικόνες Χριστού, άρα ιερά και αξιαγάπητα, η αμαρτία όμως δεν είναι αποδεκτή διότι καταστρέφει τον άνθρωπο. Ένας επίσκοπος ομιλεί με αγάπη στο ποίμνιό του, θέλοντας να το διαφυλάξει!»

Οι σκοταδιστικές απόψεις που αναπαράγουν, οι συγκεκριμένοι επιστήμονες κάποιοι από αυτούς ακαδημαϊκοί δάσκαλοι όπως ο κ. Μεταλληνός μας επιστρέφουν σε άλλες εποχές, που οι προλήψεις και η άγνοια κυριαρχούσαν στην κοινωνία. Η μισαλλοδοξία, η στοχοποίηση κοινωνικών ομάδων (ομοφυλόφιλοι κι οι οικογένειες τους), η διαίρεση της κοινωνίας σε αμαρτωλούς και αναμάρτητους δεν έχουν θέση στην δημοκρατία, καθώς αποτελούν τροφούς φασιστικών και ολοκληρωτικών αντιλήψεων. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα στην νέα δημοτική αρχή (Νεράντζης-Υδραίου), υιοθετεί της απόψεις του κ. Μεταλληνού όπως αυτές εκφράζονται στην αναφερθείσα επιστολή ? Επιμένει ακόμα η κ. Υδραίου στην πρόταση της ο κ. Μεταλληνός να αναλάβει την θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου?

Ως ΕΚΚΙΝΗΣΗ-Αριστερό Δημοκρατικό Μέτωπο, είμαστε αντίθετοι με την ανάληψη της θέσης του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου από τον συγκεκριμένο «επιστήμονα», καθώς το αξίωμα που στηρίζεται κατεξοχήν στην δημοκρατία και στην σύνθεση διαφορετικών απόψεων δεν μπορεί να το διαχειρίζεται άτομο αντιδημοκρατικών αντιλήψεων. Καλούμε  το σύνολο των παρατάξεων  να απομονώσουν τον συγκεκριμένο δημοτικό σύμβουλο και να αποτρέψουν την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου».

Η τοποθέτηση του Δ. Μεταλληνού

Ο Δημήτρης Μεταλληνός, προσπάθησε να αιτιολόγησει την κίνησή του να υπογράψει τη δήλωση στήριξης, χωρίς επί της ουσίας να ανασκευάζει.

Αντιθέτως τόνισε ότι:

(…) Η εκκλησία αγαπά και σέβεται τον καθένα, αλλά δε μπορεί όμως να αποδεχθεί και την ασθένεια του καθενός, ενώ η εκκλησία έχει ξεκαθαρίσει ποιους θεωρεί υγιείς. Υποστηρίζουμε την ελευθερία του λόγου.

(…) Δεν μπορεί κανένας να προκαλεί σε παρελάσεις, μεταμφιεσμένος σε κληρικό ή να έχει σύμβολα της εκκλησίας, είτε ως εσώρουχα είτε στα γεννητικά του όργανα. Να αναγνωρίσουμε την διαφορετικότητα κάποιων οι οποίοι δε σέβονται την διαφορετικότητα της δική μας.

Ολόκληρη η δήλωση του Δημήτρη Μεταλληνού«Προέρχομαι από μια δημοκρατική οικογένεια που σεβόμαστε τις δημοκρατικές αρχές, οι οποίες υπερβαίνουν ακόμη και τις χριστιανικές. Είχα ένα παράπονο. Θα ζητούσα από κάποιους ανθρώπους που με λοιδορούν τις τελευταίες μέρες, λες και εγώ δεν έχω οικογένεια, τουλάχιστον να με έπαιρναν ένα τηλέφωνο. Ειλικρινά δεν γνώριζα όλο αυτό το bulling που υπέστη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ήθελα λοιπόν, για ένδειξη καλής στάσης, μια δημόσια συγνώμη τουλάχιστον. Σκυλεύτηκα, στηλιτεύτηκα σαν ο τελευταίος και τότε κατάλαβα πως θα μπορούσα να βρεθώ στην θέση αυτών των ανθρώπων που λανθασμένα το λέει ο Μητροπολίτης Μόρφου που χρησιμοποίησε μια φράση. Όμως το εξήγησε. Εμένα όταν μου ζητήθηκε η στήριξη στον Μητροπολίτη Μόρφου ο οποίος αγωνίζεται με ελληνοκυπρίους και τουρκοκυπρίους, ο κ. Σαρλής γνωρίζει το ανοιχτό μαρτύριο που υπέστη ο κυπριακός λαός, άκουσα για κάποιες αρχές του σε μια ιδιωτική συζήτηση, μια βλακώδη φράση που ελέχθη εν τη ρύμη του λόγου όχι σε γραπτό λόγο. Πρέπει να προσέχουμε όλοι το λόγο μας διότι απομονώνονται ακόμη και οι ιδιωτικές συζητήσεις. Η εκκλησία αγαπά και σέβεται τον καθένα, αλλά δε μπορεί όμως να αποδεχθεί και την ασθένεια του καθενός, ενώ η εκκλησία έχει ξεκαθαρίσει ποιους θεωρεί υγιείς. Υποστηρίζουμε την ελευθερία του λόγου. Ο χώρος της εκκλησίας έχει τις δικές της αρχές που δεν μπορούν να επιβληθούν σε όσους δεν το επιθυμούν.

 Πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος. Δεν μπορεί κανένας να προκαλεί σε παρελάσεις, μεταμφιεσμένος σε κληρικό ή να έχει σύμβολα της εκκλησίας, είτε ως εσώρουχα είτε στα γεννητικά του όργανα. Να αναγνωρίσουμε την διαφορετικότητα κάποιων οι οποίοι δε σέβονται την διαφορετικότητα της δική μας. Ναι στην ελευθερία του λόγου μέχρι του σημείου εκείνου που δεν προσβάλλει στην ελευθερία του άλλου. Θα στηρίζω όποιον συμπολίτη καταδιώκεται για τις ιδέες του αρκεί να εδράζονται στο σύνταγμα της χώρας».