ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Στάση εργασίας στις 12 Οκτώβρη στα ξενοδοχεία του ομίλου «Louis» στην Κέρκυρα


Στάση εργασίας στις 12 Οκτώβρη στα ξενοδοχεία του ομίλου «Louis» στην Κέρκυρα

Την προκήρυξη στάσης εργασίας στα ξενοδοχεία του Ομίλου Louis στην Κέρκυρα, για το Σάββατο, 12 Οκτώβρη, από τις 7 π.μ. έως τις 11 π.μ., αποφάσισε ομόφωνα στην πρόσφατη συνεδρίασή του το ΔΣ του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, απαιτώντας την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, μετά την πώληση ξενοδοχείων του ομίλου «Louis» στον πολυεθνικό κολοσσό της «BlackStone».

Στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος αναφέρει τα εξής:

«Στη χώρα μας βρίσκεται σε εξέλιξη η επενδυτική δράση των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Αφού προκάλεσαν την κρίση κι έβαλαν τη χώρα στο "γύψο" των μνημονίων, τώρα παρελαύνουν ανενόχλητοι, σε στρωμένο με προνόμια χαλί, επενδύοντας τα λιμνάζοντα κεφάλαιά τους και ανοίγοντας πανιά για νέα κερδοφορία.

Στο πέρασμά τους, εκτός από την άλωση των οικονομικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας, συνθλίβουν σαν οδοστρωτήρας τα τελευταία απομεινάρια των εργατικών δικαιωμάτων, χωρίς να δίνουν σε κανέναν λογαριασμό. Στο χώρο της τουριστικής οικονομίας, μεγάλοι μονοπωλιακοί κολοσσοί, εξαγοράζουν ακόμη και τις πάλαι ποτέ πανίσχυρες τουριστικές επιχειρήσεις, συγκεντρώνοντας την οικονομική δραστηριότητα σε όλο και λιγότερα χέρια.

Ένα τέτοιο παράδειγμα συγκεντροποίησης είναι και η πώληση ξενοδοχείων του ομίλου "Louis" στον πολυεθνικό κολοσσό της "BlackStone". Έχει ήδη ανακοινωθεί από 20/09/2019 η πώληση δύο ξενοδοχείων στην Κέρκυρα, δύο στην Ζάκυνθο, ενός στην Κρήτη και έπεται συνέχεια.

Έχουν περάσει είκοσι ημέρες από την επίσημη ανακοίνωση στον Τύπο και, παρά την υποχρέωσή τους, ούτε ο όμιλος "Louis" ούτε ο όμιλος "BlackStone" έχουν μέχρι σήμερα ενημερώσει τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους για τις λεπτομέρειες της μεταβίβασης και τον τρόπο διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων κατά τη μεταβίβαση και την ενδεχόμενη ανακαίνιση των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων.

Πιο συγκεκριμένα δεν έχουν απαντήσει στα εξής:

Ποιο θα είναι το νομικό πρόσωπο του νέου εργοδότη (επωνυμία, ΑΦΜ);

Ποιο θα είναι το νομικό πρόσωπο (επωνυμία ΑΦΜ) της ενδιάμεσης εταιρείας που θα προκύψει από τη διάσπαση του ομίλου "Louis";

Αν θα πραγματοποιηθούν και πότε θα ξεκινήσουν ανακαινίσεις, ποια η έκταση και η διάρκειά τους και αν θα διακοπεί η λειτουργία των ξενοδοχείων κατά τη θερινή περίοδο;

Με ποιο τρόπο θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα και οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων κατά τη διάσπαση της εταιρείας "Louis" και κατά τη μεταβίβαση στη διάδοχο εταιρεία;

Με ποιο τρόπο θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων σε ενδεχόμενη ανακαίνιση και προσωρινή διακοπή λειτουργίας;

Ποιες έμπρακτες εγγυήσεις θα παράσχει ο όμιλος "Louis" στους εργαζόμενους για τα παραπάνω, όπως αντίστοιχα έγινε σε άλλες μεταβιβάσεις ξενοδοχείων στην Κέρκυρα;

Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, αναζητώντας απαντήσεις στα παραπάνω, ζήτησε να συγκληθεί τριμερής συμφιλιωτική διαδικασία στο ΣΕΠΕ, χωρίς όμως αποτέλεσμα, λόγω της φυσικής απουσίας της εργοδοτικής πλευράς και της αποστολής ενός γενικόλογου ευχολογίου από τον Όμιλο Louis με γραπτή επιστολή. Ακόμη και στην υπόδειξη του ΣΕΠΕ προς την εργοδοσία να απαντήσει συγκεκριμένα και εντός τριημέρου στα ερωτήματα που τέθηκαν από τον Σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, η απάντηση ήρθε μετά από έξι ημέρες με μία επιστολή εξίσου αόριστη με την προηγούμενη.

Εξάλλου, και κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο με την εργοδοτική πλευρά στις 9 Οκτώβρη, μετά από πρόσκληση του Σωματείου μας, δεν προέκυψε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφού στην ουσία εξελίχθηκε σε μια διαδικασία ανταλλαγής θέσεων και απόψεων. Στη συνάντηση αυτή ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων προχώρησε σε μία ουσιαστική πρόταση προς την εργοδοτική πλευρά, καταθέτοντας έγγραφο σχέδιο συμφωνίας (που έχει αξιοποιηθεί σε ανάλογη περίπτωση αποτελεσματικά), ώστε με συγκεκριμένο τρόπο να εξασφαλιστούν έμπρακτα και σε κάθε περίπτωση τα εργασιακά δικαιώματα.

Επειδή, όμως, η τακτική της εταιρείας "Louis" να αποφεύγει και να κωλυσιεργεί να δώσει απαντήσεις και λύσεις στην υπόθεση δείχνει ότι επιδιώκει τη μετάθεση των εξελίξεων σε χρόνο που θα είναι τα ξενοδοχεία κλειστά και ανενόχλητη θα μπορεί να "κόβει και να ράβει κουστούμια" για τους εργαζόμενους, το ΔΣ του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων στη χθεσινοβραδυνή του συνεδρίαση αποφάσισε ομόφωνα την προκήρυξη στάσης εργασίας στα ξενοδοχεία του ομίλου "Louis" στην Κέρκυρα, για το Σάββατο, 12 Οκτώβρη, από 07.00 - 11.00 το πρωί. Παράλληλα, έχει ήδη καλέσει την εργοδοσία να απαντήσει θετικά στα αιτήματά μας μέχρι και την έναρξη της στάσης εργασίας.

Η μόνη πραγματική εγγύηση για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι ο οργανωμένος αγώνας των εργαζομένων με το σωματείο τους. Από αυτόν τον αγώνα θα κριθούν η εργασία και τα δικαιώματά τους και αυτός ο αγώνας δεν είναι μόνο των εργαζομένων στα "Louis", αλλά όλων των εργαζομένων της Κέρκυρας. Γι' αυτό καλούμε την εργατική τάξη της Κέρκυρας το Σάββατο το πρωί έξω από τις πόρτες των ξενοδοχείων "Louis" να εκφράσει τη συμπαράστασή της.

Ο αγώνας αυτός αποτελεί υπόθεση όλων μας γιατί η Κέρκυρα δεν αντέχει στο ενδεχόμενο να προστεθούν τετρακόσιοι επιπλέον άνεργοι. Γι αυτό πρέπει να έχει νικηφόρα έκβαση για τους εργαζόμενους".