ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Πόσο «αγνή» ήταν η αντίδραση κατά των προσφύγων στα Βρασνά; - ΒΙΝΤΕΟ - Όσοι διώχνουν τους πρόσφυγες δεν είναι απλά ρατσιστές, μισούν τους φτωχούς όλου του κόσμου


Πόσο «αγνή» ήταν η αντίδραση κατά των προσφύγων στα Βρασνά;


ΠΗΓΗ: ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΧΟΛΕΒΑΣ, imerodromos.gr

Με «περίεργα» οργανωμένες αντιδράσεις ορισμένων κατοίκων στα Βρασνά, βρέθηκαν αντιμέτωποι 380 αιτούντες άσυλο (στην πλειονότητά τους οικογένειες από Συρία, Ιράκ, Παλαιστίνη και Αφγανιστάν).

Οι πρόσφυγες, που μεταφέρθηκαν από τη Σάμο, ήταν να φιλοξενηθούν στα Βρασνά. Σύμφωνα, δε, με κύκλους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (στο ΑΠΕ-ΜΠΕ) η διαμονή τους σε ξενοδοχεία αποφασίστηκε έπειτα από την υπογραφή ιδιωτικών συμβάσεων με τους ιδιοκτήτες τους. Παρ’ όλα αυτά ορισμένες «κινητοποιήσεις» που μόνο ανθρωπιά δεν δείχνουν (δείτε το βίντεο παρακάτω) εμπόδισαν την παρουσία των προσφύγων στην περιοχή.

Με νέα απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη οι πρόσφυγες μεταφέρονται σε κατασκήνωση στη Βόρεια Εύβοια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την «κινητοποίηση» των κατοίκων «διαφήμισε» η Χρυσή Αυγή μέσα από την ιστοσελίδα της με τίτλο
«Οι κάτοικοι στα Βρασνά μπλόκαραν την εγκατάσταση λαθρομεταναστών που τελικά μεταφέρθηκαν στην… Χαλκίδα» και την παρακάτω ρατσιστική περιγραφή:  «Τους μετέφεραν μέσα στα… μεσάνυχτα και από χωματόδρομους αλλά συναντούσαν παντού τις οργανωμένες ομάδες πολιτών!»

Στην αρχή του βίντεο (στο τέλος του κειμένου) από τις «κινητοποιήσεις» μπορείτε να δείτε μια «οργισμένη κάτοικο» που ζητά με μια ντουντούκα «να διωχθούν όλοι λαθραίοι από τη χώρα, διαφορετικά θα είναι προδοσία».

Είναι προφανές πως δεν είναι και τόσο «αγνά» όλα αυτά, ούτε και τόσο «αυθόρμητα»…  Όπως επίσης «αγνή» και «αυθόρμητη» δεν είναι και η πολιτική της κυβέρνησης που αναγκάζει τους πρόσφυγες σε ένα ατελείωτο και ανοργάνωτο πέρα – δώθε ταλαιπωρίας, στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Επιπλέον, να σημειωθεί ότι (όπως καταγράφει το rthess.gr, απ’ όπου και οι κεντρικές φωτογραφίες του δημοσιεύματος μας) όταν τα λεωφορεία έφτασαν κοντά στα Βραχνά μέχρι και πέτρες πετάχτηκαν.

Είναι προφανές και κάτι ακόμα: Τέτοιου είδους αντιδράσεις δεν έχουν ως αφετηρία την «προστασία» του τόπου και τουρισμού του, όπως δηλώνουν ορισμένοι από αυτούς που κινητοποιήθηκαν. Ακόμα και η παρουσία κι άλλων προσφύγων στην περιοχή, όπως επικαλούνται άλλοι, δεν είναι λόγος για κηρυχθούν «ανεπιθύμητοι» άνθρωποι.

Τα ρατσιστικά «μπλόκα» δεν είναι «κινητοποίηση». Είναι σκέτος ρατσισμός.

Οι φωτογραφίες είναι από το rthess.gr.

Όσοι διώχνουν τους πρόσφυγες δεν είναι απλά ρατσιστές, μισούν τους φτωχούς όλου του κόσμου


Το βράδυ της Τρίτης 22/10, κάποιοι «αγανακτισμένοι κάτοικοι» των Βρασνών σχεδόν έστησαν  οδοφράγματα για να μη φτάσουν τα λεωφορεία με τους πρόσφυγες από τη Σάμο στα ξενοδοχεία της περιοχής, όπου ήταν συμφωνημένο ότι θα φιλοξενούνταν. Το σχέδιό τους ήταν οργανωμένο από το πρωί της ίδιας ημέρας, αφού φρόντισαν με ντουντούκες να διαδώσουν το μήνυμα του σκοταδισμού και της μισαλλοδοξίας στην περιοχή. Κάτω από την πίεσή τους, οι ξενοδόχοι ακύρωσαν τις συμφωνίες τους με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και οι «αγανακτισμένοι» πολίτες πανηγύρισαν τη νίκη τους.

Το είπαν ξεκάθαρα: «δεν είμαστε από αυτούς που για να σώσουν κάποιον άλλον θα πέσουμε στον λάκκο μαζί τους». Από ποιους είναι όμως; Μήπως από αυτούς που τα καλοκαίρια τα παίρνουν από τους Βαλκάνιους τουρίστες (ναι-ναι, αυτούς τους Βούλγαρους και Σέρβους που όταν έρχονταν στη χώρα μας πριν 20 χρόνια τους λέγανε κι αυτούς «λαθραίους» και «βρωμο-μετανάστες»); Κανέναν όμως Βούλγαρο, Σέρβο και Ρώσο που αγοράζει σήμερα τη γη και τα σπίτια τους δεν τον είπαν λαθραίο, δεν τον κατηγόρησαν ότι υποβαθμίζει την περιοχή τους και αλλοιώνει τον πολιτισμό τους.

Και κάποιοι από αυτούς, πιθανά οι αρχηγοί τους, μήπως είναι άραγε από αυτούς τους εργοδότες που καταναγκάζουν τους εργαζόμενούς τους -Βούλγαρους, ρωσόφωνους ή ντόπιους- να δουλεύουν μαύρα κι ανασφάλιστα -όπως συμβαίνει κατά κόρον στον τουριστικό κλάδο στην Ελλάδα; Από αυτούς δηλαδή που τους πληρώνουν ψίχουλα και τους παίρνουν πίσω τα μισά για να τους νοικιάσουν μια τρώγλη κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν. Αυτό όμως, είπαμε, δεν είναι «εγκληματικότητα», είναι «ανάπτυξη».

Τελικά, όλοι αυτοί δεν καταφέρνουν τίποτα άλλο από το να κάνουν τις ζωές των ταλαιπωρημένων, φτωχών ανθρώπων ακόμα πιο δύσκολες. Δείχνουν για ακόμα μια φορά στους κατατρεγμένους πόσο σκληρός, άδικος και άσχημος είναι αυτός ο κόσμος.

Εμείς αντίθετα θα σταθούμε, μαζί με αυτούς που κάποιοι τους έχουν μόνο για λάκκους, απέναντι στον ρατσισμό, το μίσος, το σκοταδισμό. Καταδικάζουμε απερίφραστα τις μισάνθρωπες επιθέσεις των αγανακτισμένων νοικοκυραίων και επιχειρηματιών. Οι πρόσφυγες κι οι μετανάστες είναι αδέρφια μας ταξικά και μαζί τους θα αγωνιστούμε για έναν πιο φιλόξενο κόσμο για όλους μας.

Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης