ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο υπ. Παιδείας (Photos)


Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο υπ. Παιδείας (Photos)
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο υπουργείο Παιδείας πραγματοποιούν μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί, διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Συγκεκριμένα, οι μαθητές αντιδρούν στις εξαγγελίες "για αλλαγή του τρόπου με τον οποίο προσμετράται ο βαθμός προαγωγής με διαφορετικό συντελεστή βαρύτητας για κάθε τάξη" και για "επαναφορά της τράπεζας θεμάτων".
"Η μείωση του αριθμού των εισακτέων με καθιέρωση της βάσης του 10, οι αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η αξιολόγηση των σχολείων, αλλά και οι συντηρητικές και αυταρχικές αλλαγές περί αριστείας και ενίσχυσης της "εθνικής συνείδησης των μαθητών" μας βρίσκουν αντίθετους", αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση-καλεσμα στην κινητοποίηση.
Οι φοιτητές, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις των Φοιτητικών Συλλόγων που καλούν στην κινητοποίηση, αντιδρούν μεταξύ άλλων στα σχέδια για διαγραφή των σπουδαστών μετά τη συμπλήρωση "ν+2" χρόνων φοίτησης, τη σύνδεση της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων με την αξιολόγηση τους καθώς και τη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά και στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
Τέλος, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ζητούν μόνιμους διορισμούς με βασικό κριτήριο την προϋπηρεσία και όχι το "προσοντολόγιο" για το οποίο σημειώνουν ότι "δίνοντας μόρια σε κάθε προσόντα όπως μεταπτυχιακά, γλώσσες, πληροφορική, σεμινάρια κάθε λογής που στις περισσότερες περιπτώσεις κοστολογούνται από μερικές εκατοντάδες έως και χιλιάδες ευρώ" καλλιεργεί " έναν πλαστό ανταγωνισμό ανάμεσα σε παλιούς και νέους εργαζόμενους στον οποίο όλοι θα είμαστε ηττημένοι.
Εφόσον τα προσόντα με βάση τον νόμο θα αλλάζουν ανά δυο χρόνια, όλες και όλοι θα βρισκόμαστε σε αέναη εναλλαγή ανάμεσα στην εργασία και την ανεργία και κυρίως σε έναν αγώνα «αριστείας»."
ΠΗΓΗ: topontiki.gr
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας Ο.Λ.Μ.Ε.
4 Οκτωβρίου 2019 στις 13:00 στο Υπουργείο Παιδείας
Συνάδελφοι-ισσες,
 Τo Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε. αποφάσισε την πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2019 στις 13:00 στο Υπουργείο Παιδείας και εφόσον το εκτιμήσουν οι ΕΛΜΕ σε ΠΔΕ και ΔΔΕ.
Οι πολιτικές λιτότητας και περιορισμού δαπανών άφησαν το στίγμα τους στη ζωή εργαζομένων και συνταξιούχων και στην υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου στα χρόνια των μνημονίων. Και σήμερα, παραμένουν ανοιχτά όλα τα κύρια ζητήματα στην εκπαίδευση (δαπάνες, διορισμοί, δικαιώματα αναπληρωτών, μισθοί, ωράριο, κ.ά.).  Οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών είναι επιτακτική ανάγκη για την άμεση κάλυψη των διαπιστωμένων αναγκών της εκπαίδευσης. Οι αναπληρωτές συνεχίζουν να περιπλανώνται στις εσχατιές της Ελλάδας, έχοντας σοβαρό πρόβλημα στέγασης.
Ο αγώνας των εκπαιδευτικών της χώρας μας για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, και για την έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου και της προσφοράς τους, σηματοδοτεί και τον «εορτασμό» της παγκόσμιας ημέρας των εκπαιδευτικών στις 5/10.
Καλούμε όλες και όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά στη συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα την Παρασκευή 4/10 στις 13:00. Καλούμε τις ΕΛΜΕ στην υπόλοιπη χώρα να προχωρήσουν σε ανάλογες κινητοποιήσεις ανάλογα με τις αποφάσεις τους.
Επίσης, προκηρύσσουμε 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας 11πμ – 2μμ για το πρωινό ωράριο και αντίστοιχες 3ωρες για το απογευματινό και το εσπερινό ωράριο. Οι ΕΛΜΕ μπορούν να προκηρύξουν επιπλέον στάσεις την ίδια μέρα εφόσον το κρίνουν απαραίτητο. 
         Αγωνιζόμαστε για:
  •  14χρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο με 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση άμεσα σε όλη τη χώρα.
  • Αύξηση δαπανών για την παιδεία.
  • Άμεση πραγματοποίηση μαζικών διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών στη Ειδική Αγωγή και Γενική Εκπαίδευση για την κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών της δημόσιας εκπαίδευσης.
  • Άμεση εξίσωση δικαιωμάτων αναπληρωτών και μονίμων.
  • Αναπλήρωση των απωλειών σε μισθούς και συντάξεις
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ – ΑΝΤΙΤΕΤΡΑΔΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΔΙΑΙΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΟΞΥΜΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς βρίσκει για μια ακόμα φορά εκπαιδευτικούς και μαθητές αντιμέτωπους με τα ίδια αδιέξοδα, παράγωγα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, που επέβαλαν τα μνημόνια.
Η εκπαίδευση, σε όλη την έκτασή της, βρίσκεται για μια ολόκληρη δεκαετία κάτω από το καθεστώς της φτώχειας και της υποχρηματοδότησης, της αδιοριστίας και των συγχωνεύσεων. Οι υποσχετικές για διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αποδείχθηκε πως ήταν μια κακόγουστη φάρσα, ένας χυδαίος εκβιασμός προς τις δεκάδες χιλιάδες αδιόριστους εκπαιδευτικούς, που εδώ και δέκα χρόνια γυρνούν στις εσχατιές της χώρας με μια βαλίτσα στο χέρι. Ένας χυδαίος εκβιασμός, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στραμμένο το βλέμμα στην κάλπη. Η πολιτική των περικοπών και της μόνιμης υποχρηματοδότησης είναι η μόνιμη πλέον επωδός. Η κυβέρνηση της ΝΔ, πιστή στο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά της, πετά τα φτιασιδώματα των προκατόχων της και ορθά κοφτά ξεκαθαρίζει το τοπίο. Το “λιγότερο κράτος” του Μητσοτάκη σημαίνει εγγύηση για την αδιοριστία και τη διαιώνιση της ελαστικής και επισφαλούς εργασίας για τους εκπαιδευτικούς.
Την ίδια στιγμή, για να συγκαλύψουν τα αδιέξοδα που γεννά αυτή η πολιτική (κενά, ελλείψεις σε δασκάλους και καθηγητές κλπ), οι επιτελείς του Υπουργείου Παιδείας επιβάλλουν μέτρα μνημονιακής κοπής και έμπνευσης, όπως συγχωνεύσεις τμημάτων ακόμα και συνδιδασκαλία μαθημάτων(!), στοιβάζοντας μαθητές σε υπερτροφικά τμήματα, που θυμίζουν εποχές προηγούμενων δεκαετιών.
Το “Νέο Λύκειο” των λίγων κι εκλεκτών, των πολλαπλών ταξικών φραγμών και φίλτρων, που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι εδώ. Η ΝΔ ως κυβέρνηση αναλαμβάνει τα ηνία από τον προκάτοχό της, για να συνεχίσει και να βαθύνει ακόμα περισσότερο την αντιεκπαιδευτική πολιτική της, κατά τις επιταγές τόσο των Ευρωπαίων όσο και του διαβόητου ΟΟΣΑ. Τα παιδιά της τελευταίας τάξης του Λυκείου βρίσκονται ήδη μπροστά στην εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, που εντατικοποιεί πλήρως τη μόρφωσή τους και την προσαρμόζει στις απαιτήσεις της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι βέβαιο πως όσο κυλάει η φετινή χρονιά τόσο η νέα γενιά θα αντιλαμβάνεται το μέγεθος αυτής της εντατικοποίησης, του σκληρού και αμείλικτου ανταγωνισμού, των πολλαπλών εξεταστικών και ταξικών φραγμών, για να εξασφαλίσει ένα εισιτήριο σε κάποιο ΑΕΙ.
Ο Μητσοτάκης διακήρυξε πως έχει αμέριστη εμπιστοσύνη “στους άριστους εκπαιδευτικούς” και πως “δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν”. Η αλήθεια είναι πως παρά τη φαινομενική νηνεμία, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας καραδοκεί. Τη σωστή στιγμή και στον κατάλληλο χρόνο θα επιβάλει σαν ώριμο φρούτο την εδώ και πολύ καιρό προαναγγελθείσα αξιολόγηση των πάντων, σχολείων και εκπαιδευτικών. Έτσι, την επόμενη της εφαρμογής της αξιολόγησης θα έχει στρωθεί ο δρόμος για απολύσεις, για τη διαιώνιση της φτώχειας των εκπαιδευτικών, για το νέο κύμα κλεισίματος σχολείων. Μόνο που τώρα στο κάδρο των ευθυνών θα βρίσκονται μόνο οι εκπαιδευτικοί.
Ένα είναι βέβαιο, πως η πολιτική της ΝΔ είναι νεοφιλελεύθερος οδοστρωτήρας. Από το διάβα της κυβερνητικής πολιτικής δε θα μείνει αλώβητη η εκπαίδευση, αν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί δε βάλουν φραγμό μέσα από τα σωματεία τους και με το αγωνιστικό τους παράδειγμα.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΔΕ
Μαζικά, μαχητικά, αποφασιστικά! Όλοι στις κινητοποιήσεις!
Για μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών, την Παρασκευή 4/10 (στάση εργασίας ΟΛΜΕ 11.00-14.00)
Η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία στις 24/9 και τις διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας κόντρα στα αντεργατικά – αντισυνδικαλιστικά μέτρα του «αναπτυξιακού νομοσχεδίου» κυβέρνησης – ΣΕΒ, αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ και στην αντιλαϊκή της πολιτική. Η  Ν.Δ. Δ-δεν πήρε «περίοδο χάριτος», όσο κι αν προσπάθησε. Η απεργία δέχτηκε τον πόλεμο των δικαστηρίων, των εφοπλιστών, των αφεντικών, των ΜΜΕ. Υπονομεύτηκε και διασπάστηκε από την δοτή ΓΣΣΕ. Οι εργαζόμενοι απαίτησαν να παρθεί πίσω το νομοσχέδιο που τα δίνει όλα στους «επενδυτές» και στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και περιλαμβάνει πλήθος αντεργατικών διατάξεων, υψώνοντας χίλια εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση.
Η κυβέρνηση προχωράει σε ευθεία επίθεση απέναντι στη συλλογική δράση και οργάνωση, στα πρωτοβάθμια σωματεία και τις γενικές συνελεύσεις, με την απαγόρευση των απεργιών προκειμένου να κάμψει κάθε αντίσταση των εργαζομένων. Εργοδοτικός-κυβερνητικός-κρατικός έλεγχος και φακέλωμα των Σωματείων και των εργαζομένων, υπονόμευση-κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας με την ηλεκτρονική ψηφοφορία, κτύπημα των ΣΣΕ και κυρίως των κλαδικών, ενίσχυση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και πλήρης ασυδοσία στη λειτουργία των επιχειρήσεων, χωρίς τήρηση στοιχειωδών περιβαλλοντικών κανόνων. Ειδικές οικονομικές ζώνες χωρίς δικαιώματα, μαζικές απολύσεις όταν το αφεντικό καθυστερεί να πληρώσει!… και αλλαγή της σύμβασης όταν δηλώσει οικονομική αδυναμία…
Το ΥΠΑΙΘ με τη β΄ φάση προσλήψεων αναπληρωτών πραγματοποιεί, όπως κι η προηγούμενη κυβέρνηση, προσλήψεις με δόσεις, που δεν καλύπτουν τις ανάγκες του δημόσιου σχολείου, γιατί υπολείπονται ακόμη και των κενών που καθόρισαν ΔΙΔΕ και ΠΔΕ. Τα κενά των σχολείων όπως προκύπτουν με βάση τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών (λιγότεροι μαθητές στα τμήματα, ΠΔΣ κ.ά.) και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών (επαναφορά ωραρίου 2013, κατάργηση μετακινήσεων σε πάνω από δύο σχολεία κ.ά.) είναι περισσότερα κατά πολλές χιλιάδες. Οι χιλιάδες χαμένες ώρες διδασκαλίας για τους μαθητές, η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και η «μονιμότητα» στην αδιοριστία των εκπαιδευτικών θα συνεχιστούν. Είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής των περικοπών και της λιτότητας που έχουν επιβάλει η ΕΕ και το ΔΝΤ σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας, των εκπαιδευτικών και του δημόσιου σχολείου και εφαρμόζονται από όλες τις κυβερνήσεις είτε στο όνομα του νεοφιλελευθερισμού της ΝΔ, είτε στο όνομα της εναλλακτικής του ΣΥΡΙΖΑ.


Από τα επίσημα 3800 κενά γενικής στην Β/θμια (ΠΔΕ και ΔΙΔΕ), μετά τις 2014 προσλήψεις της β’ φάσης παραμένουν ακόμη 1786 κενά γενικής και τουλάχιστον 2500 συνολικά, που δεν θα καλυφθούν άμεσα. Με δεδομένο ότι οι  αναπληρωτές καλύπτουν και εγγυώνται το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, με μέσο μηνιαίο καθαρό μισθό κάτω από 900 ευρώ και ότι ο αριθμός τους διπλασιάστηκε τα 5 τελευταία χρόνια, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη των μόνιμων διορισμών. Την ίδια στιγμή η μείωση σε μόνιμους εκπαιδευτικούς και η διαχείριση με προσλήψεις αναπληρωτών παίρνει νέες διαστάσεις με την εφαρμογή των νόμων Γαβρόγλου σε Λύκεια και ΕΠΑΛ. Είναι ραγδαία η αύξηση των λεγόμενων ολιγομελών τμημάτων και  γενικευμένη πλέον η αντιπαιδαγωγική εφαρμογή των συνδιδασκαλιών που είναι εκατοντάδες. Ο νόμος έκτρωμα των απολύσεων, το προσοντολόγιο της πιο σκληρής τιμωρητικής αξιολόγησης, της ανθρωποφαγίας και της απαξίωσης των δικαιωμάτων που απορρέουν από το πτυχίο και τα χρόνια δουλειάς, είναι στρωμένο χαλί για την κυβέρνηση της ΝΔ η οποία προτάσσει και γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και προωθεί την αξιολόγηση/αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας και των εκπαιδευτικών είτε με τον ψηφισμένο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ είτε με νέο νόμο.

Δε σκύβουμε το κεφάλι! Αγωνιζόμαστε, διεκδικούμε με τα σωματεία μας!

Συμμετέχουμε την Τετάρτη 2 Οκτώβρη στα συλλαλητήρια στην Αθήνα και τις άλλες πόλεις στις 11πμ με την Πανελλαδική στάση εργασίας που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ (από 11πμ έως το τέλος του ωραρίου). Αγωνιζόμαστε ενάντια στα αντεργατικά και αντισυνδικαλιστικά μέτρα. Με τα σωματεία μας και τις αποφάσεις τους. Πλήρης αντίθεση σε κάθε λογική «κοινωνικής συμμαχίας» και εταιρισμού που προωθεί η δοτή ΓΣΕΕ, όχι στις γραφειοκρατικές αναδιπλώσεις.
Συμμετέχουμε την Παρασκευή 4 Οκτώβρη στην Αθήνα στη 1μμ στο ΥΠΑΙΘ και σε άλλες πόλεις στην Πανεκπαιδευτική Πανελλαδική κινητοποίηση της ΟΛΜΕ που συμμετέχουν ΔΟΕ, Αναπληρωτές, ΣΕΠΕ, ΕΛΜΕ. Με 3ωρη στάση εργασίας της ΟΛΜΕ από 11πμ έως 2μμ και στάση συμπληρωματική από όσες ΕΛΜΕ το κρίνουν. Παλεύουμε ενάντια στη συνεχιζόμενη αντιεκπαιδευτική πολιτική με κεντρικά αιτήματα τους μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών, αναπλήρωση των απωλειών σε μισθούς και συντάξεις κ.ά
Να μην περάσουν οι αντεργατικές – αντισυνδικαλιστικές ρυθμίσεις. Προκήρυξη απεργίας με την κατάθεση στη Βουλή του αντισυνδικαλιστικού νόμου.
Μαζικά απαντάμε και διεκδικούμε:

Κάλυψη όλων των κενών και άμεση πρόσληψη των 10.000 αναπληρωτών που λείπουν από τα σχολεία, τώρα και σε μία φάση.
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους! Μαζικοί διορισμοί τώρα! Μονιμοποίηση των αναπληρωτών αποκλειστικά με το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Κατάργηση του προσοντολογίου.
Nα δοθούν οργανικές θέσεις στα τμήματα ένταξης. Να εγκριθούν τώρα όλες οι αιτήσεις των σχολείων για τη δημιουργία νέων τμημάτων ένταξης.
Πλήρη εργασιακά-ασφαλιστικά-συνδικαλιστικά  δικαιώματα στους αναπληρωτές. Ίσα δικαιώματα με τους μόνιμους.
Να λειτουργήσει τώρα η Πρόσθετη και η Ενισχυτική διδασκαλία και σε όλα τα σχολεία.
20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις ομάδες προσανατολισμού, 10 στα εργαστήρια.
Επαναφορά του ωραρίου στα προ του ‘13 επίπεδα.
Ελεύθερη επιλογή όλων των μαθητών στις Ξένες γλώσσες. Να επανέλθει η παράλληλη διδασκαλία.
Ουσιαστική μείωση των μαθητών στα τμήματα  που φοιτούν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες
Ουσιαστική ένταξη όλων των προσφυγόπουλων και των παιδιών μεταναστών στην πρωινή σχολική ζώνη με τη λειτουργία επαρκών τμημάτων υποδοχής όπου αυτά φοιτούν..
Όχι στην αυτοαξιολόγηση – αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών. Απεργία – αποχή από κάθε διαδικασία της.
Όχι στο Νέο Λύκειο των κανόνων της αγοράς και των εξεταστικών φραγμών. Όχι στα ΕΠΑΛ της υποβαθμισμένης εκπαίδευσης, της μαθητείας και της φτηνής κατάρτισης. 
Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Κανείς κάτω από 1000 ευρώ καθαρά. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Επαναφορά των Μ.Κ.
Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών-αντισυνταξιοδοτικών νόμων.
Τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα δεν τα διαπραγματευόμαστε. Να μην περάσει ο αντισυνδικαλιστικός νόμος.
Παλεύουμε για Δημόσιο, Δωρεάν, Ενιαίο και Δημοκρατικό 12χρονο Σχολείο και 2χρονη προσχολική αγωγή για όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς.
Κάτω τα χέρια από τα σωματεία και τις απεργίες!

Όχι στην ανάπτυξη για τα κέρδη τους!

Όχι στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης!

Με μαζικούς αγώνες και απεργίες θα ανατρέψουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές!
prologos.gr