ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Περισσότεροι από 50 νεκροί από τους σεισμούς στην Αλβανία – Σταματούν οι έρευνες για αγνοούμενους -ΒΙΝΤΕΟ


Τουλάχιστον 50 νεκροί από τους σεισμούς στην Αλβανία – Σταματούν οι έρευνες για αγνοούμενους

Τουλάχιστον πενήντα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μετά τον σεισμό 6,4 Ρίχτερ και τους τρεις ισχυρούς μετασεισμούς που ακολούθησαν (από 5,1 έως 5,4 Ρίχτερ) στην Αλβανία τα ξημερώματα της Τρίτης. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους χίλιους ενώ περισσότεροι από 47 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από τα συντρίμμια κτηρίων μετά από προσπάθειες σωστικών συνεργείων και πολιτών. Ωστόσο, αποχωρούν τα σωστικά συνεργεία από πολλές χώρες της Ευρώπης, καθώς κρίνουν ότι μετά από το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα έχουν μειωθεί δραματικά οι πιθανότητες για τον εντοπισμό επιζώντων.

Τέσσερις μέρες μετά από τη σεισμική δόνηση των 6,4 Ρίχτερ και τους πολύ ισχυρούς μετασεισμούς που ακολούθησαν, τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, περισσότεροι από 1.000 έχουν τραυματιστεί, ενώ δεκάδες από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.Τα σωστικά συνεργεία της Αλβανίας και αρκετών ακόμα χωρών έχουν απεγκλωβίσει από τα συντρίμμια των κτηρίων περισσότερους από 47 ανθρώπους, έχοντας τη βοήθεια πολιτών που μετακινούσαν με γυμνά χέρια πέτρες και σίδερα, χωρίς να έχουν μέτρα προστασίας.Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, τα σωστικά συνεργεία ευρωπαϊκών χωρών αναμένεται να εγκαταλείψουν μέσα στη μέρα την Αλβανία, καθώς κρίνουν ότι μετά από το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα έχουν μειωθεί δραματικά οι πιθανότητες για τον εντοπισμό επιζώντων.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, ανέφερε στην  πρωινή του Σαββάτου πως τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως περίπου 900 κτίσματα στο Δυρράχιο και περισσότερα από 1.465 στην ευρύτερη περιοχή των Τιράνων έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις περίπου 4.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι από τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ. Εξ αυτών περίπου 2.500 άνθρωποι έχουν καταλύσει σε ξενοδοχεία, ενώ άλλοι μεταφέρθηκαν στο γειτονικό Κόσοβο ή σε άλλες περιοχές της Αλβανίας.

Ο Ράμα ανακοίνωσε ότι οι οικογένειες των θυμάτων θα στεγαστούν άμεσα σε καινούργια σπίτια ενώ κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την περιφέρεια της Λέζιας βόρεια των Τιράνων. Η αλβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε αποζημιώσεις ύψους 1 εκατομμυρίου λεκ (8.154 ευρώ) στις οικογένειες των θυμάτων, ειδικές συντάξεις για τους ηλικιωμένους και υποτροφίες για τα παιδιά.

Ισχυρίστηκε πως ετοιμάζει ένα νομοσχέδιο που προβλέπει βαρύ πέλεκυ σε κατασκευαστές, αρχιτέκτονες και εργολάβους για την παραβίαση των κανόνων πολεοδομίας.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τους διασώστες που έσπευσαν για βοήθεια από άλλες χώρες. «Πρέπει να ευχαριστήσω τις ομάδες διασωστών που ήρθαν από το εξωτερικό. Χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε να είχαμε σώσει τους κατοίκους από τα ερείπια. Αυτό βέβαια δεν μειώνει το έργο των δικών μας σωστικών συνεργείων, αλλά οι στρατιώτες χρειάζονται εξειδικευμένα εργαλεία»

The Press Project