ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Τρεις νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες στις διαδηλώσεις στην Κολομβία (ΒΙΝΤΕΟ)


Τρεις νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες στις διαδηλώσεις στην Κολομβία (ΒΙΝΤΕΟ)

Με δολοφονίες και βία απαντά η κυβέρνηση Ντουκέ στις «ιστορικών διαστάσεων» κινητοποιήσεις που ζει η Κολομβία. «Μετάδοση» των αντιδράσεων κατά δεξιών κυβερνήσεων σε όλη τη Λατινική Αμερική. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν την Πέμπτη στους δρόμους της Κολομβίας. Τουλάχιστον τέσσερις χιλιάδες αστυνομικοί παρατάχθηκαν στους δρόμους της χώρας και προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση βίας και χημικών κατά των διαδηλωτών. Οι πολίτες διαμαρτύρονται για τα νεοφιλελεύθερα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση του δεξιού προέδρου Ιβάν Ντούκε, αλλά και τις δολοφονίες γηγενών και ακτιβιστών.

Τρεις νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες και άγνωστος αριθμός συλλήψεων, είναι ο απολογισμός των συγκρούσεων με την αστυνομία, στην Κολομβία, όπου συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις κατά της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Ιβάν Ντουκέ. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, που έκανε ο υπουργός Άμυνας, Κάρλος Χόλμες Τρουχίγιο, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Μπουοναβεντούρα, διότι «η αστυνομία έπρεπε να τους σταματήσει, καθώς της πετούσαν πέτρες και ξύλα». Ο τρίτος νεκρός είναι στην πόλη Καντελερία και ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό το κάτω από ποιες συνθήκες δολοφονήθηκε.

Εν τω μεταξύ, ιστορικών διαστάσεων χαρακτήρισε ο αριστερός κολομβιανός Τύπος και διεθνή μέσα, την κινητοποίηση του λαού της Κολομβίας χτες, Πέμπτη, και προβλέπει συνέχιση των κινητοποιήσεων «κατά το πρότυπο της Χιλής». Οι ειρηνικές κινητοποιήσεις, που συνοδεύτηκαν από γενική απεργία, ήταν οι μαζικότερες εδώ και χρόνια σε 185 πόλεις της χώρας –  μεταξύ των οποίων Μπογκοτά, Μεντεγίν, Κάλι, Καρταγένα, Σάντα Μάρτα – οι δρόμοι γέμισαν εργάτες, νεολαίους και ιθαγενείς. Πολλοί παρέμειναν μέχρι τα ξημερώματα στους χώρους συγκέντρωσης, μετατρέποντας τις διαμαρτυρίες σε 48ωρες. Η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 19:00Οι διαδηλωτές με τα αιτήματα της απεργίας απορρίπτουν το πακέτο αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης που διαλύει τις εργασιακές σχέσεις, ενώ καθιερώνει μισθό για τους νέους στο 75% του βασικού και χτυπάει το δικαίωμα των εργαζομένων σε αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις. Σύμφωνα με το Telesur, η κυβέρνηση Ντούκε προωθεί παράλληλα περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της Ασφάλισης, αλλά και και νέες φοροαπαλλαγές για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Ο Ντουκέ, το κόμμα του οποίου είδε πολύ κακά ποσοστά στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές και που βλέπει τη δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησής του να φτάνει το 70% στις δημοσκοπήσεις, ελέγχει τα ΜΜΕ της χώρας, που πάντως δεν κατόρθωσαν να σταματήσουν τις λαϊκές αντιδράσεις.ΠΗΓΗ: The Press Project