ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Μιχάλης Κατσαρός. Ο ποιητής της ήττας και της αξιοπρέπειας - ΒΙΝΤΕΟ


Μιχάλης Κατσαρός. Ο ποιητής της ήττας και της αξιοπρέπειας

Γεννημένος στην Κυπαρισσία το 1921, o Μιχάλης Κατσαρός έχει να παρουσιάσει μια ζωή αγώνες αλλά και αξιοθαύμαστη καλλιτεχνική δημιουργία.

Από αεροπόρος στο Αλβανικό μέτωπο, στρατεύτηκε στις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ στην διάρκεια της φασιστικής κατοχής.
Η έντονη αντιστασιακή δράση του είχε σαν συνέπεια ντόπια καθάρματα, συνεργάτες των Γερμανών να τον συλλάβουν για να βασανιστεί άγρια στα κολαστήρια της Γκεστάπο και των φυλακών Χατζηκώστα.

Το καλοκαίρι του 1945, έγινε μέλος του ΚΚΕ και ο «Ριζοσπάστης» δημοσίευσε ποίημά του με τίτλο «Σήμερα έγινα σύντροφος».

Αργότερα αποστασιοποιήθηκε από το ΚΚΕ τραβώντας τον δικό του μοναχικό δρόμο, παραμένοντας μέχρι το τέλος της ζωής του ο ανυπότακτος ποιητής της ήττας και της αξιοπρέπειας.

Ο Μιχάλης Κατσαρός υπήρξε ασυμβίβαστος και σε όλη τη διάρκεια της ζωής του αντιστάθηκε στο βόλεμα, το οποίο πολέμησε και με την ποίησή του: «Ἀντισταθεῖτε, σ᾿ αὐτὸν ποὺ χτίζει ἕνα μικρὸ σπιτάκι καὶ λέει καλὰ εἶμ᾿ ἐδῶ (…)  Ἀντισταθεῖτε, σ᾿ αὐτὸν ποὺ χαιρετᾶ ἀπ᾿ τὴν ἐξέδρα ὧρες ἀτέλειωτες τὶς παρελάσεις (…) Ἀντισταθεῖτε, σ᾿ ὅλους αὐτοὺς ποὺ λέγονται μεγάλοι καὶ γράφουν λόγους πλάι στὴ θερμάστρα» (από το ποίημα του «Αντισταθείτε», μέρος της ποιητικής συλλογής «Κατά Σαδδουκαίων πάθη» -1953)

Ακολουθούν τα έργα του: «Οροπέδιο» (1956), «Σύγγραμμα» (1975), «Πρόβα και ωδές» (με επίμετρο του ποιητή Μάνου Ελευθερίου), 1975), «Ενδύματα» (1977), «Αλφαβητάριον» και «Ποιήματα Α – Ω» (1978), «Ονόματα» (1980), «3Μ+3Μ= 6Μ» (1981), «4 Μαζινό», «Μείον ΩΑ», «Ο πατέρας του ποιητή», «Καζαμία Ελλήνων» (1997). Τα πεζά έργα του ήταν μεταξύ άλλων: «Το Χρονικό του Μορέως», «Σύγχρονες μπροσούρες», «Το κράτος εργοδότης». Το 1983 τιμήθηκε με το βραβείο Ποίησης.
Ο Μιχάλης έχει εκδώσει 14 ποιητικές συλλογές, πέντε φιλοσοφικά κείμενα και το μυθιστόρημα «Οι Συλλέκται της Μονόχρα», ενώ έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες ενώ ποιήματά του μελοποιήθηκαν από τους Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλο και Αργύρη Κουνάδη.ΠΗΓΗ: Στοιχεία από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ & ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ