ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Α. Γεωργιάδης- NCH Capital: Υπόσχονται … παράδεισο στον Ερημίτη για να καλύψουν την κόλαση της τσιμεντοποίησηςΑ. Γεωργιάδης- NCH Capital: Υπόσχονται … παράδεισο στον Ερημίτη για να καλύψουν την κόλαση της τσιμεντοποίησης

Έχει πάρει σβάρνα τα ΜΜΕ ο υπουργός «Ανάπτυξης και Επενδύσεων» Άδωνις Γεωργιάδης εδώ και μήνες εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι η αδειοδοτική διαδικασία για το έργο της Κασσιόπης στην Κέρκυρα θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2019 και υπόσχεται έναν «παράδεισο»:
«Είμαι απολύτως αισιόδοξος ότι μέσα στο 2019 το έργο θα ξεκινήσει», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στο τοπικό κανάλι Start Tv Kerkira σημειώνοντας ότι το υπουργείο Ανάπτυξης δούλεψε για την προώθηση της επένδυσης στην Κασσιόπη όπως το Ελληνικό.

«Όπως ασχοληθήκαμε με το Ελληνικό έτσι ασχοληθήκαμε και με την Κασσιόπη. Είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία με την εταιρεία με εβδομαδιαίες συναντήσεις στο υπουργείο. Είμαστε στο 98% της δουλειάς, το μόνο που μένει είναι τελειώσει μια έρευνα για τα υψομετρικά και μετά από μια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος να βγει μια τελευταία άδεια. Αυτή είναι και η τελευταία εκκρεμότητα που έχει μένει», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επένδυση της NCH Capital στην Κέρκυρα «θα αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων προς το καλύτερο. Θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα φέρει τουρίστες υψηλούς εισοδήματος και θα αξιοποιήσει μια περιοχή που παραμένει αναξιοποίητη».

Αναφερόμενος στην προστασία του περιβάλλοντος ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «το συγκεκριμένο έργο, επειδή έχω δει το masterplan και έχω ασχοληθεί, θα είναι ένας παράδεισος».

«Δεν είμαστε στη δεκαετία του ’70 όπου κάποιος πέταγε τσιμέντο και περίμενε τουρίστες. Σήμερα για να προσεγγίσεις τον τουρίστα πρέπει να του προσφέρεις κάτι πραγματικά ωραίο. Και αυτοί που έχουν τα χρήματα και τα ξοδεύουν αν βλέπουν ότι καταστρέφεις το περιβάλλον δεν έρχονται», δήλωσε ακόμη ο κ. Γεωργιάδης τονίζοντας παράλληλα ότι σέβεται τις όποιες ανησυχίες για το περιβάλλον «αρκεί αυτές να μην είναι προσχηματικές και πολιτικά ιδεολογήματα».
«Αγνοεί» ο λαλίστατος υπουργός και η κυβέρνησή του τη βούληση του κερκυραϊκού λαού ενάντια στο ξεπούλημα του Ερημί τη και την τσιμεντοποίησή του.
Ενδεικτική και πρόσφατη αντίθεση και αντίδραση της  Ένωσης Βρετανών Ιδιοκτητών Κέρκυρας (COA), που σε επιστολή τςη στον πρωθυπουργό αναφέρει μεταξύ μεταξύ άλλων ότι,  «η προτεινόμενη αυτή επένδυση θα βεβηλώσει ένα υπέροχο  τοπίο και θα είναι επιζήμια για την τοπική οικονομία και πολύ κακή για την μακροπρόθεσμη ευημερία της Βορειο-ανατολικής Κέρκυρας». Ταυτόχρονα επισημαίνει:
«Η προηγούμενη κυβέρνηση τον πούλησε για επένδυση ως ξενοδοχείο με πολλαπλές επαύλεις (βίλλες) και συγκροτήματα διαμερισμάτων, και έδωσε άδεια πολεοδόμησης για ένα σχέδιο πολύ πυκνής δόμησης χωρίς να προηγηθεί κάποια έρευνα ή  διερεύνηση της γνώμης της τοπικής  κοινωνίας.  Η προτεινόμενη επένδυση έρχεται σε σαφή αντίθεση με τον υφιστάμενο περιβάλλον. Η πλειοψηφία των ντόπιων Κερκυραίων αντιτίθεται σφόδρα, καθώς αναγνωρίζουν ότι για όλη την Κέρκυρα, και ιδιαίτερα για αυτό το τμήμα του νησιού, η καλύτερη στρατηγική για την προώθηση της μακροπρόθεσμης ευημερίας της οικονομίας είναι η αναβάθμιση της ποιότητας του τουρισμού, ΟΧΙ η αύξηση του αριθμού των τουριστών».
Το σκάνδαλο της πώλησης του Ερημίτη

Από  τον διαγωνισμό, που ολοκληρώθηκε επί κυβερνήσεως ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2013, τα προβλεπόμενα έσοδα για τα κρατικά ταμεία φτάνουν τα 23 εκατομμύρια ευρώ. Η ιδιωτικοποίηση όμως της Κασσιόπης συνεχίστηκε και επί ΣΥΡΙΖΑ, το 2017, οπότε πουλήθηκε η κυριότητα τμήματος του ακινήτου στο οποίο μπορούν να κτιστούν πολυτελείς κατοικίες. Από αυτόν τον διαγωνισμό τα έσοδα ήταν λίγο πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ.
Η πολυεθνική εταιρεία NCH Capital, που υπέβαλε τη μοναδική προσφορά στον σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, με τον οποίο της εκχωρείται η εκμετάλλευση για 99 χρόνια, σχεδιάζει μια επένδυση 100 εκατ. ευρώ σε μια περιοχή έκτασης περίπου 500 στρεμμάτων, οικοδομώντας σε αυτήν 36.400 τ.μ. Στην επένδυση προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχείου 180 κλινών, παραθεριστικό-τουριστικό χωριό με 84 κατοικίες 123 διαμερισμάτων, εστιατόρια, λιμενική εγκατάσταση χωρητικότητας 57 σκαφών, σταθμός καυσίμων, οδικό δίκτυο 5 χιλιομέτρων, μονάδες αφαλάτωσης και επεξεργασίας λυμάτων, καθώς και δίκτυο της ΔΕΗ. Επιπλέον, συνολικές εκσκαφές στο βουνό τουλάχιστον 35,2 στρεμμάτων. Αυτό όμως που δεν ακούγεται και τόσο «φυσικό» ήταν το τίμημα: τα οικοδομικά τετράγωνα συνολικής δομήσιμης έκτασης 27.000 τετραγωνικών μέτρων πωλήθηκαν έναντι 2.050.000 ευρώ. Η πώληση αυτή εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 2017 από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

O μοναδικός διαγωνιζόμενος πήρε στην κυριότητά του γη –που δεν θα την επιστρέψει στο Δημόσιο μετά από 99 χρόνια όπως συμβαίνει στην περίπτωση της μακροχρόνιας μίσθωσης- σε ένα από τα ωραιότερα μέρη της Ελλάδας, στο οποίο μπορεί να χτίσει πάνω από 27.000 τετραγωνικά μέτρα πολυτελών κατοικιών. Ενώ λίγα χιλιόμετρα από την τοποθεσία 15 στρέμματα (δηλαδή 15.000 τμ) πρόσφατα πουλήθηκαν για 2,5 εκατομμύρια ευρώ με δικαίωμα να χτίσουν 350 τετραγωνικά μέτρα.
Η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί τμήμα του ευρύτερου οικοσυστήματος του «Ερημίτη», έκτασης 2.500 στρεμμάτων, χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και έχει εξαιρετική οικολογική σημασία, καθώς με τα δάση και τις τρεις μικρές λίμνες της αποτελεί καταφύγιο για τα αποδημητικά πτηνά αλλά και την απειλούμενη με εξαφάνιση βίδρα (lutra-lutra) που προστατεύεται από διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες και συμβάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Μήτρα Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αναφέρεται πλήθος τοπικών, αρνητικών, μακροχρόνιων, ισχυρών, μερικώς ή μη αναστρέψιμων επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον, τη θάλασσα, την πανίδα και τη χλωρίδα του Ερημίτη.
Τοπικοί φορείς έχουν εκφράσει με ποικίλες κινητοποιήσεις και θα συνεχίσουν να προβάλουν την αντίθεσή τους στο ξεπούλημα και την τσιμεντοποίηση του Ερημίτη. Όταν η δημόσια περιουσία και το φυσικό περιβάλλον θυσιάζεται στον βωμό της «ανάπτυξης» του κέρδους των λίγων η αντίσταση των πολλών είναι καθήκον!