ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Καταβάτης (Πόμπολος) πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Αργυράδων – Αύριο το τελευταίο αντίο!Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Καταβάτης (Πόμπολος) πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Αργυράδων – Αύριο το τελευταίο αντίο!

         Άφησε την τελευταία του πνοή στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, χθες, Δευτέρα 9/12/2019, ο Γιώργος Καταβάτης (Πόμπολος), πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Αργυράδων σε ηλικία 62 ετών.

    Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε τη θλίψη στις Αργυράδες και σε όλο το νησί, γιατί ο Γιώργος ήταν γνωστός και πολύ αγαπητός. Άλλωστε είχε διατελέσει πρόεδρος της Κοινότητας Αργυράδων για δυο τετραετίες, στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και αρχές του 1990.

    Από τα παιδικά του χρόνια ο Γιώργος έδειχνε την έντονη προσωπικότητα και το δυναμικό χαρακτήρα του. Τον θυμόμαστε, οι κάπως μικρότεροι, στο  Β΄ Γυμνάσιο Κέρκυρας και τον θαυμάζαμε για το θάρρος που έδειχνε σε εποχές δύσκολες και με πόση ευκολία αψηφούσε τις απαγορεύσεις. Εποχές που στο σχολείο απαγόρευαν τα τζιν και τα παντελόνια καμπάνα, ο Γιώργος δε …μασούσε, αγέρωχος και δυνατός. Η ψυχή της παρέας για πειράγματα και σκανδαλιές. Τιμούσε από τότε τη φιλία μέχρι την ύστατη στιγμή. Η κοινωνικότητά του τον έκανε ξεχωριστό έχοντας παντού φίλους.

Αργότερα και σαν ποδοσφαιριστής του Κρόνου ξεχώριζε για τον δυναμισμό και τη γενναιότητά του, αλλά δεν μπόρεσε να παίξει πολλά χρόνια, λόγω εσωτερικής μετανάστευσης. Αρκετά από τα νεανικά του χρόνια στην Αθήνα, στο σχολειό και στη δουλειά. Πάντα δεμένος με το χωριό και τους Αργυραδίτες. Αξέχαστα χρόνια, ατέλειωτες ώρες σε ένα από τα στέκια των Αργυραδιτών, στο Ραφείο του Αντρέα του Μπελότη. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από τις πλάκες και τα καλαμπούρια. Γιατί ξεχώριζε ο Γιώργος με το χιούμορ και τα πειράγματά του, χωρίς να είναι προσβλητικός. Στα χρόνια που υπηρετούσε στο Ναυτικό, όλη η παλιοπαρέα των Αργυραδιτών της Αθήνας μαζί. Χρόνια μεταπολίτευσης και οι συζητήσεις για τα πολιτικά γόνιμες και καθημερινές. Εμπνέονταν από τις δημοκρατικές αρχές και αξίες και τις υπεράσπιζε με πάθος και ανιδιοτέλεια.

Επιστροφή στο χωριό τη δεκαετία του 1980.  Συμμετοχή και δράση για τα κοινά. Άνθρωπος της προσφοράς ο Γιώργος, ήταν αδύνατο να μη συμμετέχει στον Πολιτιστικό Σύλλογο και στα κοινοτικά. Ο λαός των Αργυράδων τον τίμησε δυο τετραετίες με την ψήφο του. Σε μια κλειστή κοινωνία, οι απαιτήσεις πολλές και κάποιες φορές η κριτική ισοπεδωτική, αλλά ο Γιώργος αποδεχόταν κάθε κριτική, χωρίς να θυμώνει. Σε δύσκολες συνθήκες, όπου η Κοινότητας Αργυράδων δεν είχε υποδομές και, κυρίως, πόρους, το πάλεψε.

Έλεγε σε μια συνέντευξή του στη «ΦτΑ» (Μάιος – Ιούνιος 1992, αρ. φ. 4): «Σίγουρα είναι λαθεμένη η αντίληψη ότι είμαστε πλούσια Κοινότητα. …Ας μη γελιόμαστε δεν είμαστε πλούσια Κοινότητα». Καθοριστικό ρόλο έπαιξε στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ύδρευσης και στη διαμόρφωση της πλατείας του χωριού, όπου οι προσπάθειες ξεκίνησαν το 1987 και ολοκληρώθηκαν πολύ αργότερα, μετά τη λήξη της θητείας του. Ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική, ήταν οργανωμένος στο ΠΑΣΟΚ, αλλά ο Γιώργος δεν έμπαινε εύκολα σε κομματικά καλούπια, ούτε ήταν των «δημοσίων σχέσεων». Άλλωστε ποτέ δεν είδε την ενασχόληση με τα κοινά επαγγελματικά. Αυθεντικά λαϊκός, γνήσιος. Ανιδιοτέλεια, ειλικρίνεια και πολλές άλλες αρετές χαρακτήριζαν την πολιτική του πορεία. Η ίδια του η ζωή απλή και λιτή, 

Η απώλεια του πατέρα του τον επηρέασε πάρα πολύ και ας μην το έδειχνε. Κοντά στη μητέρα του και τη θεία του, τις φρόντιζε μέχρι το τέλος παραμελώντας την προσωπική του ζωή. Τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα υγείας τον επιβάρυναν πολύ. Παρόλα αυτά τα αντιμετώπισε με γενναιότητα και αξιοπρέπεια έχοντας συμπαράσταση από τις αδελφές του.

Αύριο Τετάρτη 11/12/2019 στις 3 μμ, το τελευταίο αντίο για έναν άνθρωπο που ξεχώριζε για την προσφορά και το ήθος του. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον ΙΝ της Παναγίας στις Αργυράδες και η κηδεία στο Νεκροταφείο Αργυράδων.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του!