ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Στην τελική ευθεία η τσιμεντοποίηση – καταστροφή του Ερημίτη;Στην τελική ευθεία η τσιμεντοποίηση – καταστροφή του Ερημίτη;

Διθυραμβικά ρεπορτάζ των φιλοκυβερνητικών media για την τσιμεντοποίηση – καταστροφή του Ερημίτη στον βωμό της «ανάπτυξης»
«Σε τροχιά υλοποίησης η επένδυση 120 εκατ. στην Κασσιόπη Κέρκυρας - «Όλα έτοιμα» μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου για την έναρξη των πρόδρομων εργασιών», αναφέρει η Ναυτεμπορική (13/1).

«Στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να είναι όλα έτοιμα προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι πρόδρομες κατασκευαστικές εργασίες για το «Kassiopi Resort», την επένδυση που θα υλοποιήσει η NCH Capital στην περιοχή Ερημίτης της βόρειας Κέρκυρας.

… Οι βασικές εργασίες θα αρχίσουν όμως αργότερα μέσα στον χρόνο, καθώς θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις που έχει ο κύριος του έργου, η NCH Capital, με τέσσερις ξένες αλυσίδες, προκειμένου μία εξ αυτών να αναλάβει τη διαχείριση του τουριστικού συγκροτήματος. …
Πρόκειται για επένδυση ύψους περίπου 120 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 23 εκατ. ευρώ αφορούν την απόκτηση του μισθωμένου ακινήτου, ποσό ύψους 2,3 εκατ. ευρώ για ρήτρα εξαγοράς και εκτιμώμενο ποσό 95 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του ακινήτου. Η συνολική έκταση του ακινήτου είναι 490.000 τ.μ. και το έργο θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη περιλαμβάνει τις υποδομές και το ξενοδοχειακό συγκρότημα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου του 2021.

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την κατασκευή 19 και 21 κατοικιών σε δύο διαφορετικά σημεία της έκτασης και θα ολοκληρωθεί το 2025. Το project θα ολοκληρωθεί με την κατασκευή μαρίνας που θα δύναται να φιλοξενεί 60 σκάφη. Σημειώνεται ότι το ξενοδοχείο θα λειτουργεί όλο τον χρόνο».


Κυβέρνηση - NCH Capital: Υπόσχονται … παράδεισο στον Ερημίτη για να καλύψουν την κόλαση της τσιμεντοποίησης

Ο υπουργός «Ανάπτυξης και Επενδύσεων» Άδωνις Γεωργιάδης βιάζεται να ξεκινήσει την «επένδυση» στον Ερημίτη Κασσιόπης και υπόσχεται έναν «παράδεισο». Σύμφωνα με τον ίδιο, η επένδυση της NCH Capital στην Κέρκυρα «θα αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων προς το καλύτερο. Θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα φέρει τουρίστες υψηλούς εισοδήματος και θα αξιοποιήσει μια περιοχή που παραμένει αναξιοποίητη». Αναφερόμενος στην προστασία του περιβάλλοντος ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «το συγκεκριμένο έργο, επειδή έχω δει το masterplan και έχω ασχοληθεί, θα είναι ένας παράδεισος».

          «Αγνοεί» ο λαλίστατος υπουργός και η κυβέρνησή του τη βούληση του κερκυραϊκού λαού ενάντια στο ξεπούλημα του Ερημίτη και την τσιμεντοποίησή του.  Ενδεικτική και η πρόσφατη αντίθεση ης  Ένωσης Βρετανών Ιδιοκτητών Κέρκυρας (COA), που σε επιστολή της στον πρωθυπουργό αναφέρει μεταξύ άλλων ότι,  «η προτεινόμενη αυτή επένδυση θα βεβηλώσει ένα υπέροχο  τοπίο και θα είναι επιζήμια για την τοπική οικονομία και πολύ κακή για την μακροπρόθεσμη ευημερία της Βορειο-ανατολικής Κέρκυρας». Ταυτόχρονα επισημαίνει:

«Η προηγούμενη κυβέρνηση τον πούλησε για επένδυση ως ξενοδοχείο με πολλαπλές επαύλεις (βίλλες) και συγκροτήματα διαμερισμάτων, και έδωσε άδεια πολεοδόμησης για ένα σχέδιο πολύ πυκνής δόμησης χωρίς να προηγηθεί κάποια έρευνα ή  διερεύνηση της γνώμης της τοπικής  κοινωνίας.  Η προτεινόμενη επένδυση έρχεται σε σαφή αντίθεση με τον υφιστάμενο περιβάλλον. Η πλειοψηφία των ντόπιων Κερκυραίων αντιτίθεται σφόδρα, καθώς αναγνωρίζουν ότι για όλη την Κέρκυρα, και ιδιαίτερα για αυτό το τμήμα του νησιού, η καλύτερη στρατηγική για την προώθηση της μακροπρόθεσμης ευημερίας της οικονομίας είναι η αναβάθμιση της ποιότητας του τουρισμού, ΟΧΙ η αύξηση του αριθμού των τουριστών».

Το σκάνδαλο της πώλησης του Ερημίτη

Από  τον διαγωνισμό, που ολοκληρώθηκε επί κυβερνήσεως ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2013, τα προβλεπόμενα έσοδα για τα κρατικά ταμεία φτάνουν τα 23 εκατομμύρια ευρώ. Η ιδιωτικοποίηση όμως της Κασσιόπης συνεχίστηκε και επί ΣΥΡΙΖΑ, το 2017, οπότε πουλήθηκε η κυριότητα τμήματος του ακινήτου στο οποίο μπορούν να κτιστούν πολυτελείς κατοικίες. Από αυτόν τον διαγωνισμό τα έσοδα ήταν λίγο πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ.

Η πολυεθνική εταιρεία NCH Capital, που υπέβαλε τη μοναδική προσφορά στον σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, με τον οποίο της εκχωρείται η εκμετάλλευση για 99 χρόνια.  Τα οικοδομικά τετράγωνα συνολικής δομήσιμης έκτασης 27.000 τετραγωνικών μέτρων πωλήθηκαν έναντι 2.050.000 ευρώ. Η πώληση αυτή εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 2017 από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί τμήμα του ευρύτερου οικοσυστήματος του «Ερημίτη», έκτασης 2.500 στρεμμάτων, χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και έχει εξαιρετική οικολογική σημασία, καθώς με τα δάση και τις τρεις μικρές λίμνες της αποτελεί καταφύγιο για τα αποδημητικά πτηνά αλλά και την απειλούμενη με εξαφάνιση βίδρα (lutra-lutra) που προστατεύεται από διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες και συμβάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Μήτρα Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αναφέρεται πλήθος τοπικών, αρνητικών, μακροχρόνιων, ισχυρών, μερικώς ή μη αναστρέψιμων επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον, τη θάλασσα, την πανίδα και τη χλωρίδα του Ερημίτη.

Τοπικοί φορείς έχουν εκφράσει με ποικίλες κινητοποιήσεις και θα συνεχίσουν να προβάλουν την αντίθεσή τους στο ξεπούλημα και την τσιμεντοποίηση του Ερημίτη. Όταν η δημόσια περιουσία και το φυσικό περιβάλλον θυσιάζεται στον βωμό της «ανάπτυξης» του κέρδους των λίγων η αντίσταση των πολλών είναι καθήκον!