ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Ξεπουλήθηκε το ιστορικό Castello Bibelli στην Κέρκυρα και γίνεται ξενοδοχείο!


 

 

Ξεπουλήθηκε το ιστορικό Castello Bibelli στην Κέρκυρα και γίνεται ξενοδοχείο!

Ξεπουλήθηκε σε εταιρεία συμφερόντων του Σαμ Φάις μετά από την ολοκλήρωση διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ το Castello Bibelli στην Κέρκυρα, έμβλημα της Κέρκυρας του 1900, το «Καστέλο» αποτελεί διαχρονική εικόνα αξεπέραστης αρχοντιάς.

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ.Άρης Ξενόφος και οι κ.κ. Σάμ Φάις, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος και Χαράλαμπος Πανδής, Αντιπρόεδρος της Castello Bibelli AE υπέγραψαν σήμερα τη Σύμβαση Αγοροπωλησίας Μετοχών (SPA). Παράλληλα, επήλθε και το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής, με την καταβολή της πρώτης δόσης, ύψους 1,550 εκατ. ευρώ από το συνολικό οικονομικό τίμημα των 4.111.505 ευρώ.

 

Εκτιμάται ότι το συνολικό επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξης του ακινήτου, συνολικής έκτασης 77 στρεμμάτων, θα ανέλει σε 20 εκατ ευρώ. Στο πλαίσιο του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Δημόσιου Ακίνητου (ΕΣΧΑΔΑ) του Castello Bibelli προβλέπεται η υποχρέωση του επενδυττή να αποκαταστήσει το διατηρητέο κτήριο «Castello Bibelli» (Ζώνη Ι, 16.600 τ.μ.), που έχει χαρακτηρισθεί ως νεότερο μνημείο. Το κτήριο, που κατασκευάσυηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τον Ιταλό Ναύαρχο Μπιμπέλλι, θα λειτουργήσει ως ξενοδοχείο. Στην έκταση περίπου 60.400 τμ του παραθεριστικού–τουριστικού χωριού (Ζωνη ΙΙ) θα κατασκευαστούν παραθεριστικές κατοικίες.

Μέσα στην έκταση υπάρχει και το παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης, το περίφημο Καστελίνο, το οποίο, φυσικά, προστατεύεται και διατηρεί γύρω του αδόμητη ζώνη 30 μέτρων (η αδόμητη ζώνη γύρω από το Castello Bibelli είναι 100 μέτρα).
Η υπεραξία του Castello Bibelli είναι η αισθητική του, αλλά και όσα συνειρμικά προκαλεί στον επισκέπτη. Χτισμένο στη θέση Κάτω Κορακιάνα, κοντά στην πόλη της Κέρκυρας και την παραλία της Δασιάς, στα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα από τον Ιταλό ναύαρχο Μπιμπέλι σε κατάφυτη λοφώδη έκταση, το «Καστέλο», όπως είναι γνωστό, αποτελεί ένα αρχιτεκτόνημα της μπελ επόκ των Επτανήσων. Ο Μπιμπέλι ήταν ο Ιταλός σύζυγος της Φανής Ροδοκανάκη, η οποία είχε κληρονομήσει (από την οικογένεια Πολυλά) την έκταση με ερειπωμένα κτίσματα.
Η ιστορία

Το 19ο αιώνα, ένας παλιός μισογκρεμισμένος πύργος, που άλλοτε δέσποζε ολόκληρης της περιοχής στέκει στα κτήματα της οικογένειας Πολυλά στα Κάτω Κορακιάνα πολλές εκτάσεις. Το 1886  ο Αντώνιος Πολυλάς, ο ιδιοκτήτης, πεθαίνει. Τον κληρονομεί η ανιψιά του Φανή Ροδοκανάκη η οποία παντρεύεται τον Ιταλό βαρόνο Λούκα Μπιμπέλη από το Λιβόρνο. Ο Μπιμπέλι γοητεύτηκε από το ειδυλλιακό τοπίο της περιοχής και αποφασίζει να αναπαλαιώσει τον πύργο. Μάλιστα, λέγεται ότι στα αρχεία της Βενετίας ανακάλυψε τα σχέδια του ίδιου αυτού πύργου των Πολυλάδων και γυρίζοντας στην Κέρκυρα ανέθεσε στους πιο φημισμένους τεχνίτες την υλοποίηση του έργου, για το οποίο δούλεψαν όλοι σχεδόν οι κάτοικοι των χωριών Ανω και Κάτω Κορακιάνας και Αγίου Μάρκου.

Το έργο ολοκληρώθηκε 10 χρόνια μετά. Γύρω από τον πύργο φυτεύτηκαν τα πιο σπάνια δένδρα του κόσμου, ενώ φτιάχτηκε και ζωολογικός κήπος. Η δε βίλα, όπως την αποκαλούσαν οι ντόπιοι, με τους δύο πανέμορφους πύργους της, ο ένας φλωρεντιανού και ο άλλος γοτθικού ρυθμού, επιπλώθηκε με τα ακριβότερα έπιπλα και στολίδια. Εκτός του πύργου, μέσα στο κτήμα όμως, χτίστηκαν σπίτια για τους φύλακες, αποθήκες, στάβλοι, αμαξοστάσια και μία οικία για το προσωπικό της οικογένειας, που τότε ξεπερνούσε τα 60 άτομα.

Οι σημαντικότερες φυσιογνωμίες και οι εστεμμένοι της εποχής φιλοξενούνται στη βίλα, όπου ξοδεύονται αμύθητα ποσά για τις διασκεδάσεις.

Κόμητες, βαρόνοι, πρίγκιπες, βασιλιάδες και αυτοκράτορες φιλοξενήθηκαν κατά καιρούς εκεί. Μεταξύ τους, όπως σημειώνει το Εθνος σε παλαιότερο δημοσίευμά του, ο αυτοκράτορας της Αυστρίας Φραγκίσκος Ιωσήφ, ο κάιζερ της Γερμανίας Γουλιέλμος ο Β', ο βασιλιάς της Ιταλίας Βίκτωρ Εμμανουήλ, ο βασιλιάς της Ελλάδος Γεώργιος ο Α' και πολλοί άλλοι. Στον πύργο φιλοξενείται για τέσσερα χρόνια και ο Γεώργιος Β'. Το Πάσχα και τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς, μάλιστα, τον επισκέπτεται ο Μεταξάς, ενώ προετοιμάζεται η φασιστική τεταρταυγουστιανή δικτατορία.

Το 1930, η ιδιοκτησία του Πύργου περνά στον Αλεσάντρο Μπιμπέλι, γιο του Λούκα και η βίλα εξακολουθεί να ζει στους παλαιούς ρυθμούς. Το 1940, όπου ο τελευταίος Μπιμπέλι υπηρετεί στο ιταλικό ναυτικό, ο πύργος κατάσχεται ως εχθρική περιουσία. Στη διάρκεια της κατοχής, η βίλα Μπιμπέλι χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως Στρατιωτικό Νοσοκομείο και ως κατοικία του Γερμανού διοικητή της περιοχής. Μετά την απελευθέρωση παραχωρήθηκε στο ελληνικό κράτος.Το ιστορικό του κτιρίου είναι γνωστό και το σημειώνει σχολαστικά ο Σπύρος Ν. Καλούδης στο βιβλίο του «Η Κάτω Κορακιάνα απ’ το μακρινό χθες ... στο σήμερα» που εκδόθηκε από την κοινότητα κάτω Κορακιάνας το 1994. Από το βιβλίο αυτό σημειώνουμε τις κυριότερες χρονολογίες της ιστορίας του «Καστέλλο»:1886: Πεθαίνει ο Αντώνιος Πολυλάς, ιδιοκτήτης του παλιού πύργου που υπήρχε στη θέση του σημερινού «Καστέλλο» στην τοποθεσία «Καβαλιέρα».


Τέλος 19ου αιώνα: η κληρονόμος των Πολυλά, Φανή Ροδοκανάκη παντρεύεται με το λιβορνέζο βαρώνο Λούκα Μιμπέλη.


1890: Ο Μpιμπέλi αρχίζει την ανακατασκευή του παλιού πύργου


1900: Δύο χρόνια μετά την αποπεράτωση του Αχιλλείου, η «Βίλλα Μιμπέλη» είναι και αυτή έτοιμη να δεχτεί τους νέους ενοίκους της. Χωριστά κτίρια οικοδομήθηκαν για το 60μελές προσωπικό, σπάνια δέντρα πλούτισαν το πάρκο της, ενώ τα ακριβότερα έπιπλα και στολίδια μεταφέρθηκαν από την Ευρώπη.


1906: Ο Λούκα Μιμπέλη φέρνει στην Κέρκυρα το δεύτερο αυτοκίνητο που κυκλοφορεί στο νησί. Οι σημαντικότερες φυσιογνωμίες και οι εστεμμένοι της εποχής φιλοξενούνται στη Βίλλα όπου ξοδεύονται αμύθητα ποσά για τις διασκεδάσεις. Αρχές δεκαετίας


1930: Ο Αλεσάντρο Μιμπέλη, γιός του Λούκα είναι πια ο νέος κύριος της Βίλλας που εξακολουθεί να ζει στους παλαιούς ρυθμούς, παρά τα σύννεφα που συγκεντρώνονται στον παγκόσμιο ορίζοντα. 1936: Φιλοξενείται εδώ για τέσσερα χρόνια ο Γεώργιος Β’. Το Πάσχα και τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς τον επισκέπεται ο Μεταξάς, ενώ προετοιμάζεται η φασιστική τεταρταυγουστιανή δικτατορία.


1940: Ο τελευταίος Μιμπέλι υπηρετεί στο Ιταλικό ναυτικό και η Βίλλα κατάσχεται από το Δημόσιο σαν εχθρική περιουσία.


Κατοχή: Χρησιμοποιείται σαν στρατιωτικό νοσοκομείο και σαν κατοικία του γερμανού διοικητή. Λεηλατείται εκείνη την περίοδο από πολλούς. Ως το 1952: Ερημώνει


1953: Το Κλαμπ Μεντιτερανέ νοικιάζει το χώρο για αποθήκευση σανού και για θεατρικές παραστάσεις. Εκείνη την εποχή την επισκέπτεται ο αιθίοπας αυτοκράτορας Χαϊλέ Σελασιέ.


 Στις 31/05/1955 το «Αγρόκτημα CASTELLO BIBELLI» καταχωρείται στα βιβλία καταγραφής του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο το διαχειρίζεται.


1957: Ο επιχειρηματίας Σπύρος Μπούας νοικιάζει τοκτίριο και το χώρο για 25 χρόνια προκειμένου να αναπτύξει μια από τις καλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες. Ανακαινίζεται πλήρως το Καστέλλο και το Καστελλέτο και κτίζεται το Καστελλίνο. Η αίγλη και η πολυτέλεια επιστρέφει στην παλιά Βίλλα Μιμπέλλι. Οι σημαντικότερες προσωπικότητες της εποχής θα περάσουν από εδώ.


Το 1958 μισθώθηκε στον επιχειρηματία - ξενοδόχο Σπύρο Μπούα, ο οποίος το χρησιμοποίησε ως πολυτελές ξενοδοχείο με την επωνυμία «CASTELLO BIBELLI». Εως τα μέσα της δεκαετίας του 1970 έμεναν υψηλής ποιότητας τουρίστες. Κατά τη διάρκεια της μίσθωσης ο μισθωτής κατασκεύασε κτίσμα 20 δωματίων, το ονομαζόμενο «CASTELLΕΤΟ» που λειτούργησε ως νέα πτέρυγα του ξενοδοχείου. Το έτος 1981 εντάσσεται στις αρμοδιότητες της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου.


1959: Το ελληνικό Δημόσιο μοιράζει στους ακτήμονες της Κάτω Κορακιάνας την υπόλοιπη περιουσία του Μιμπέλη. 1982: Λόγω υπερόγκων οικονομικών απαιτήσεων του ελληνικού Δημοσίου από την οικογένεια Μπούα, η τελευταία διακόπτει τη λειτουργία του Καστέλλο.

2000: Το Καστελίνο λειτουργεί πια σαν παράρτημα της Εθνικής πινακοθήκης.